Tovább bővült a Nemzeti Parki Termék Védjegyesek tábora 2022.07.21. 11:43

Február végéig nyújthatták be pályázatukat Igazgatóságunkra azok a helyi termelők/szolgáltatók, akik a jövőben szeretnék használni a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

A kiírásra azokkal a jellegzetes, helyi előállítású termékekkel lehetett jelentkezni, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik.

A Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy használatára 2012 óta pályázhatnak helyi termelők, szolgáltatók. A védjegy hosszú távon hozzájárulhat egy új célközönség megszólításához, valamint az eddigi turisztikai kínálat színesítéséhez. A védjegy adományozásának célja a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi gazdálkodók, vállalkozások piaci lehetőségeinek növelése és az ökológiai gazdálkodás népszerűsítése mellett a helyi értékek megőrzése, a hagyományok újraélesztése, a népművészet, a kézművesség és a népszokások felélesztése, illetve azok fenntartása.

Ebben az évben összesen 22 pályázat érkezett a pályázati felhívásra. A beérkezett termékek, szolgáltatások szakmai bírálatára áprilisban került sor. A grémium tagjai voltak: Kissné Dóczy Emília és Néráth Melinda, az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály agrárkutatási és környezetgazdalkodási szakreferensei, Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója, Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője, valamint két külső szakértő: Berzsenyi Mariann, Nyitott Kézműves Műhely vezetője és Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A több órás bírálat során a bizottság tagjai jobbnál-jobb, és kiemelkedő minőségű kézműves terméket – így szörpöket, lekvárokat, mézeket, szalámikat, testápoló krémeket, szappanokat – kóstolhattak meg vagy próbálhattak ki, illetve különleges szolgáltatásokkal ismerkedhettek meg. A végső értékelés során elhangzott, hogy minden pályázó rendkívül magas színvonalú termékkel jelentkezett, s akik nem is kapták meg a védjegyet, náluk sem minőségi, hanem leginkább alapanyagbeli kifogások merültek fel.

Rónai Kálmánné elmondta: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy egyre inkább emelkedik a Nemzeti Parki Termék Védjegyet használók presztízse. S ez az alapos vizsgálat és a folyamatos kapcsolattartás, valamint utánkövetés a garancia a minőség megtartására, fenntartására.

– A BNPI területén lévő termelők valódi húzóerőt jelentenek a védjegyhasználók között, azt látjuk, hogy népszerűek a bükki termékek, nagy a kereslet irántuk – tette hozzá Kissné Dóczy Emília, a Nemzeti Parki Termék Védjegy alapítója.

Új védjegyeseink a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alapításának 45. évfordulójára rendezett kácsi ünnepségen vehették át okleveleiket.

ÉLELMISZEREK
Apostol Nikolettszirupok, szörpök, szószok
Bartók Zoltánbodzavirág szörp
Hócza Henriettacsipke-, homoktövis- és somszörp
Ilyés Józsefkökény lekvár, szamóca-, szeder-, fekete berkenye-, Jam Joe erdei szörp
Dr. Koncz Anikó
bivaly- és szamárkolbász
Kozma Katalin
szörp és lekvár
Plank Zsoltlevendulaszörp
KÉZMŰVES TERMÉKEK
Bartháné Jarábik Tünde
mézeskalácsok
Kiss Ágnes
szappanok, krémek, esszenciák
Szilvási-Zupkó Anett
házi sebgyógyító levendulás körömvirág krém
Török Eszter (Csutka Eszti)kézműves termékek, manók
SZÁLLÁSHELYEK
Bükk Szíve Kft.
Bükk Szíve Vendégházak, Répáshuta
Hócza HenriettaRönkfa-lak, Szilvásvárad
Oroszné Pistai Rita
Málnás Vendégház, Uppony
SZOLGÁLTATÁSOK
Reklámvilág ’95 Kft.
kézműves foglalkozások, élmény- és kerámiafestés
Török Piroska textilszívek

A Bükki Nemzeti Parki Védjegyes termékeket a www.karpatiborzderes.com, illetve a látogatóközpontjainkban és kitelepüléseinken lehet megvásárolni.

Keressék ezeket a szívvel-lélekkel készült termékeket, amelyeken a védjegyünk a garancia!

Kapcsolódó

2025/2 - Vorstellung /Laura/

2025/2 - Vorstellung /Laura/

2025.11.04. 12:54
Szia! Ich heiße Laura und bin 19 Jahre alt. Ich komme aus Hamm, einer Stadt im WestenDeutschlands in Nordrhein-Westfalen. Im Jahr 2025 absolvierte ich mein Abitur undbeschloss erstmal etwas anderes zu machen, bevor ich anfangen würde zu studieren. Ichwollte Reisen. Dann stieß ich auf kulturweit, bewarb mich und bekam zusammen mitMarah die Stelle im Bükk National Park vorgeschlagen. Direkt sagte ich zu. Und ja hier binich! Ich habe mich für diesen Naturfreiwilligendienst der UNESCO entschieden, da ich denMenschen vermitteln möchte, wie wichtig eigentlich Naturschutz ist, ich selber etwasNeues über die Natur lernen möchte und über mich hinaus wachsen möchte, in dem ichmeine Komfortzone verlasse. In meiner Freizeit verbrachte ich schon immer viel Zeit in derNatur, sei es für Wanderungen, Radtouren oder einfach im Garten. Daher bot sich einNaturfreiwillligendienst perfekt an.Hier in Ungarn war es erstmal eine große Umstellung: Plötzlich alleine in der ersteneigenen Wohnung wohnen, eine neue Sprache, ein neues Land. Dennoch meistern wir esgut und versuchen uns an der neuen Sprache. Wir lernen viele neue Menschen kennenund auch uns selbst begegnen wir nochmal von einer ganz anderen Seite in einemfremden Land, außerhalb der eigenen Komfortzone und auch in neuen Situationen mitHerausforderungen an denen wir wachsen. Die Arbeit im Bükk National Park ist vielfältig. Dreimal in der Woche arbeiten wir im Szeleta Park, dem Visitor Center in Miskolc undhaben auch schon unsere erste eigene Guided Tour gegeben. Perfekt um das Thema rundum den Naturschutz zu vermitteln. Wir lernen etwas über den Nationalpark, sein Direktoratund den Geopark. Aber auch über Zusammenhänge zwischen Mensch und Natur.Außerdem wandern wir viel, waren bei einem Bird Catching Camp und helfen, wo es nurgeht. Zusätzlich zu unserer Arbeit im Bükk Nationalpark sind wir zweimal in der Woche ineinem Gymnasium und helfen den Schüler* innen Deutsch zu lernen.Ich werde ein Jahr hier in Ungarn verbringen und hoffe, dass diese Zeit mich weiterbringenwird, obwohl sie das bereits schon getan hat. Ich bin stolz, dass ich mich alleine auf diesesAbenteuer gewagt habe und freue mich auf die vielen neuen Erfahrungen, die wir hier inUngarn noch machen werden. Nach meinem ganzjährigen Aufenthalt möchte ichstudieren. Momentan interessiere ich mich für den Bereich Medien und ich werde meineZeit hier in Ungarn dafür nutzen, um mir im Klaren zu werden, was genau ich eigentlichnach meinem FSJ machen möchte. Bis dahin, bin ich aber erstmal weiterhin gespannt aufdie Zeit hier in Ungarn.In dem nachfolgenden Blog werden wir von unseren eigenen Erfahrungen und Eindrückenberichten und wir hoffen, dass wir euch diese etwas näher bringen können.Viel Spaß beim Lesen!
Tovább olvasom