Oktatás

Vár a mátrafüredi Harkály Ház!

Izgalmas programokat ajánlunk a hozzánk látogató iskolásoknak. A szakvezetések során a tanulók megismerhetik a Harkály Ház kiállítását, a hozzá kapcsolódó tanösvények gazdag növény- és állatvilágát, a Mátra természeti értékeit.

A szakmai programról, modulokról bővebb információ: harkalyhaz@bnpi.hu e-mail címen vagy a +36 30 327-0301 telefonszámon kérhető.


TERMÉSZETISMERETI MODULJAINK

A MODULOK ÁRA EGYSÉGESEN 800 FT/FŐ.

A természetismereti modulok csak oktatási intézmények számára elérhetőek.

CINCÉREK NYOMÁBAN – TERMÉSZETISMERETI MODUL

 • A Harkály Ház kiállításának megtekintése szakvezetéssel: Interaktív elemek segítségével ismerhetjük meg a Mátra élettelen és élő természeti értékeit, a védett állat- és növényfajok élőhelyeit és azok védelmét.
 • Kisfilm megtekintése a Mátra természetvédelméről.
 • Szakvezetett túra a Sástói Cincér Tanösvényen: A Harkály Háztól induló és Sástóig tartó 3,5 km-es természetismereti tanösvény tematikája szorosan kapcsolódik a Harkály Ház kiállításához. A tanösvény túra során bepillantást nyerhetünk, hogy a különböző élőhelyek eltűnése, hogyan befolyásolja a biológiai sokféleséget és megismerhetjük az erdők egészséges műtődésének titkait.

IRÁNY A SÁR-HEGY! – TERMÉSZETISMERETI MODUL

 • Szakvezetett túra a Sár-hegyi Mandula Tanösvényen: A Harkály Ház közeléből induló és Gyöngyösig tartó 7 km-es természetismereti tanösvény bejárása során megismerkedhetünk a Gyöngyösi Sár-hegy Természetvédelmi terület természeti kincseivel. Betekintést nyerhetünk a különböző erdei és sziklai életközösségek életébe, valamint évszaktól függően, számos védett növényritkasággal is találkozhatunk. A Szent Anna-tó érintésével pedig egy rendkívül értékes mocsári élőhellyel is megismerkedhetünk.
 • A tölgyesekben: Megismerkedünk a cseres tölgyes erdők és a melegkedvelő tölgyesek jellegzetességeivel, élővilágával és eltérő fajösszetételével.
 • Szent Anna-tó: A mocsári élőhelyek jellemzőin túl, BISEL-féle biológiai vízminőség vizsgálattal gyarapíthatjuk tapasztalatainkat.
 • Földtörténet: A Sár-hegy földtörténetén keresztül megismerkedhetünk a Mátra vulkanikus eredetével és kialakulásával.
 • Sziklagyepeken át: A sziklagyepek, lejtősztyeppek, sztyeppcserjések világában számos ritka, védett lágyszárú növényfajjal találkozhatunk.
 • Ember a tájban: Az ember környezet- és természetátalakító tevékenységének bemutatása dél-mátrai szőlőkultúrákon és a kertekből kiszabaduló inváziós növényfajokon keresztül.

HARKÁLYOK VILÁGA – TERMÉSZETISMERETI MODUL

 • A Harkály Ház kiállításának megtekintése szakvezetéssel: Interaktív elemek segítségével és kisfilm útján ismerhetjük meg a Mátra élettelen és élő természeti értékeit, a védett állat- és növényfajok élőhelyeit és azok védelmét.
 • Matató: Játékos ismerkedés a természet érdekességeivel, tollak, kőzetek, bogarak megismerése testközelből. A hazai harkályfajok jellegzetességeinek bemutatása.


Várjuk Önöket szeretettel!

Kapcsolódó