Ma van a Nemzetközi Környezetvédelmi Világnap 2020.06.05. 12:47

Bolygónk jelen kori történelmében a környezet- és természetvédelmi mozgalmak, törekvések története egészen az 1970-es évekre nyúlik vissza.

Ebben lényeges előrelépést jelentett az UNESCO Ember és Bioszféra Programja. E nemzetközi együttműködési programot több éves előkészítő munka után, az UNESCO 1970 októberi közgyűlésén fogadták el. Alapvetően azt vizsgálták, hogy az egyes éghajlati övezetek - mint például a trópusi erdők, mérsékelt égövi erdők, szavannák és füves területek, hegyi ökoszisztémák, illetve tavak, folyóvizek, tengerparti övezetek, szigetek - élővilága és az emberi tevékenység között milyen kölcsönhatások alakulnak ki. 1972 június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az Egyesült Nemzetek Szervezete az első, „Ember és Bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. Olyannyira sikeresnek bizonyult ez a rendezvény, hogy a világszervezet közgyűlése még abban az évben nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. Ez a konferencia nagy hatással volt a környezetvédelmi politika kialakulására nemzeti szinten is. A tanácskozás nyomán létrehozták az állami környezetvédelmi szervezeteket - hivatalok, minisztériumok alakultak. Magyarországon 1977-ben alapították meg az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatalt, mint illetékes főhatóságot.

1974 óta minden év június 5-én megtartják az ENSZ által létrehozott Környezetvédelmi Világnapot. Az évek során az esemény a nyilvános tájékoztatás globális platformjává vált, amelyet széles körben – több mint 100 országban – ünnepelnek. A Környezetvédelmi Világnapon minden évben más, a környezetet és ennek védelmét középpontba helyező kérdéssel foglalkoznak, és a szervező országok is váltakoznak.
Az idei Környezetvédelmi Világnap házigazdája, Kolumbia és témájának középpontjában a gyorsuló fajvesztés és a természeti világ sérülése elleni fellépés áll, tekintettel arra, hogy közel egymillió növény- és állatfaj áll jelenleg a kihalás szélén.

Igazgatóságunk számos programmal csatlakozik e jeles nemzetközi naphoz. Ennek keretében június 5-én a Dél-Mátra megújult természetismereti tanösvényének bejárására invitálja az érdeklődőket. A Gyöngyösi Sár-hegy Természetvédelmi területen a Mandula Tanösvényt végigjárva, szakvezetett túra keretein belül ismerhetik meg a résztvevők a területre jellemző különböző erdei és sziklai életközösségek sajátságait az itt élő, nyár elején virágzó, védett növényfajokat és a Szent Anna-tó érintésével, a rendkívül értékes mocsári élőhelyeket is. Találkozó: Június 05. 13 óra - Mátrafüred Parádi út 6. a Harkály Ház udvarán.

Június 7-én a Sás-tó szintén egy szakvezetéses kiránduláson Sás-tó múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tókerülő séta során a vizes élőhelyek védett természeti értékekkel találkozhatnak a kirándulók, de szó lesz arról is, hogy milyen hatással van a természetre a vízimadarak, kacsák, hattyúk etetése. Találkozó: Június 07. 09 óra, Gyöngyös, Sástó Farkas úti parkoló, Sás-tó mellett.

A nyári napfordulóhoz és Szent Iván éjszakájához kötődően június 20-án a Szentjánosbogár Napi programunkon, ami a szentjánosbogarak párkeresési időszaka, mely. Ezen az alkonyati, esti rendezvényen a résztvevők megcsodálhatják a csodálatosan villódzó rovarfényeket, amelyekkel a hím szentjánosbogarak csalogatják a nőstényeket magukhoz, megtudhatjuk, hogy miért kapták ezt az elnevezést ezek az ízeltlábúak, mivel és hogyan világítanak és milyen „morzejelezésekkel” üzennek egymásnak? Találkozó: Június 20. 18.00 óra, Nyugati Kapu Látogatóközpont, Felsőtárkány, Ifjúság út 34.

Bakó Botond
gerinces-zoológiai szakreferens

Kapcsolódó