Középpontban a túzok 2020.03.25. 20:11

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság részt vesz „A túzok határon átnyúló védelme a Kárpát-medencében” c. LIFE programban (LIFE15 NAT/AT/00834), amelynek átfogó célja a hazai túzok állományra ható legfontosabb veszélyeztető tényezők kiküszöbölése.

A pályázat fő kedvezményezettje az Osztrák Túzokvédelmi Alapítvány (Österreichische Gesellschaft Großtrappenschutz), míg idehaza 3 nemzeti park igazgatóság (Kőrös-Maros, Kiskunsági, Bükki) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az észak-magyarországi áramszolgáltató, az ELMŰ Hálózati Elosztó Kft. vesz részt partnerként a projektben.

A pályázat az eddigi több évtizedes tapasztalatokat felhasználva, célirányos tevékenységekkel segíti a rendkívül sérülékeny faj Kárpát-medencei állományának megerősödését. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az alföldi tájegységek, a Dél-hevesi és a Dél-borsodi tájegységek vesznek részt benne.

Két pályázati akció köré csoportosulnak a feladatok. Ezek elsősorban terepi munkát jelentenek, csapdázást és monitoring vizsgálatokat. A pályázat kezdetén kijelöltünk 2 területet Tiszanána és Sarud határában, ahol folyamatosan tudjuk nyomon követni a térségben élő túzokpopulációt. Fontos tudni, hogy a faj milyen élőhelyet használ, hogy különböző évszakokban milyen növénykultúrán talál megfelelő táplálékot, búvóhelyet. Ezért a monitoring területen évszakonként felmérésre kerül a termesztett növénykultúra változása. Feltérképezésre kerül továbbá, hol tartózkodik vedlési időszakban, hol vannak a tradicionális dürgő helyek, hova húzódnak el a tyúkok kotlani és csibét vezetni. Ezeken a helyeken milyen veszélyeztető tényezők vannak, mi szakemberek pedig milyen válaszlépéseket tudunk megtenni a faj megmaradása érdekében. De a monitorozás során nem csak kimondottan a túzokokra fókuszálunk, hanem számtalan olyan madár fajra is, ami hasonlóan természeti környezetet használ és a térségben jelentős értéket képvisel. Továbbá olyan madarakat és emlősöket is számba kell venni, amelyek valamilyen formában veszélyt jelenthetnek a fajra.

A Life program egyik fő célja a túzokra veszélyt jelentő szőrmés és szárnyas kártevők, dúvadak apasztása, kifejezetten azokon a területeken, ahol a madarak a kotlást és a csibevezetést végzik. Ezért a pályázat első évében beszerzésre kerültek többféle csapda típusok, amelyekkel sikeresen befoghatók a róka, borz, aranysakál, dolmányos varjú és szarka. A csapdázásban mind két tájegység részt vesz.

A Dél-borsodi Tájegység saját vadászterületén, míg a Dél-hevesi Tájegység közösen, egy együttműködés keretében valósítja meg ezt a feladatot az érintett vadásztársaságokkal. Ez idáig 3 vadásztársaság lett bevonva a közös csapdázásba. Első évben a Tepély Vadásztársaság és a Besenyőtelek-Mezőtárkányi Földtulajdonosok Vadásztársasága, majd a későbbiekben a Kömlői Földtulajdonosok Vadásztársasága is csatlakozott.

Mit is jelent a csapdázás? Az eddigi tapasztalatok alapján már sikerült megfigyelni a túzok tojókat, hogy hol, melyik vadásztársaság területén kezdhetik meg a kotlást. Így ezekre a helyekre fektetjük a nagyobb hangsúlyt. A tavaszi időszakban márciustól megkezdjük a folyamatos kotorék térképezést a vadőrökkel, majd a csapdák kirakását a lakott vagy járatos kotorékok közelében. A mindennapos ellenőrzések során tudjuk csökkenteni a túzokra veszélyes időszakban, tavasszal a szőrmés ragadozók állományát.

A szarka és dolmányos varjú csapdázása is hasonló elven működik. A cél az, hogy mire a túzokok elülnek, addigra ezeket a dúvadakat minél nagyobb számban eltávolításra kerüljenek a területről.

A monitoring területen már második éve végzünk reflektoros nyúl számlálást ezzel is azt vizsgálva, hogy a csapdázásnak milyen pozitív hatásai vannak az apróvad állomány növekedésére. A mezei nyúl néhány év alatt kedvező élőhelyen kellő állománygyarapodással reagál.

Minden évben folyamatosan nyomon követjük a túzokok mozgását. A teleket a kakasok a tyúkoktól külön töltik, majd tavasszal, márciustól a kakasok elfoglalják a tradicionális dürgő helyeiket és megkezdődik a nász időszak, a magamutogatás a visszaérkező tyúkok kegyeiért. A nász időszak után a tyúk csapatok feloszlanak és alkalmas fészkelő hely után nézne. Abba bízunk, hogy a telelő területekről hiánytalanul vissza érkeznek a "túzokjaink" és mi a lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk, hogy nyugodt környezetben szaporodhassanak.

Kapcsolódó