Népszerűek voltak programjaink 2021.09.21. 11:37

Az elmúlt héten zajlottak a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat, valamint a Kulturális Örökség Napjainak programjai. Látogatóhelyeink kiemelkedő látogatói számokat produkáltak.

Gazdag programkínálattal, főként szakvezetett túrákkal, kalandtúrákkal, nyílt napokkal és kedvezményes jegyárakkal várta a látogatókat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Nemzeti Parkok Hete 20 21 rendezvénysorozat alkalmából az elmúlt héten.

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban kedvezményesen lehetett megtekinteni a Karszt és Élővilága interaktív kiállítást. Szerdától szombatig közel 200-an voltak kíváncsiak a különleges tárlatra, amelynek interaktív elemei szemléletesen, sok esetben játékos módon mutatják meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint sok érdekes információval szolgálnak a hegység földtani kialakulásával kapcsolatban. Az ismeretszerzést érintőképernyős eszközök, feladványok és játékok segítik.

Három túrát hirdettünk meg az Esztáz-kői-barlangba, amely csak hétköznapokon kis csoportokban túravezetővel látogatható. Az érdeklődők bejuthattak Heves megye egyetlen cseppkőbarlangjába, hogy ott fejlámpák segítségével testközelből ismerkedhessenek meg a kis kiépítetlen barlang álló- és függőcseppköveivel, cseppkőlefolyásaival, valamint élővilágával és a feltárásának körülményeivel is. A helyszínen készült televíziós riport is az Magyar Televíziónak és a Tv Egernek, valamint kollégánk egy stúdióbeszélgetésen is részt vett.


A Harkály Ház lelkes munkatársai vasárnapra hirdették meg „Túra az ország tetején” elnevezésű programjukat. A résztvevők a Kékesi tanösvényt járták körbe, ahol a kellemes kirándulás mellett ismerkedhettek meg a montán bükkösök természeti értékeivel, megcsodálhatták a Sas-kő csúcsáról nyíló nagyszerű panorámát, és betekintést nyerhettek hazánk egyetlen őserdejébe, a a Kékes Észak Erdőrezervátumba. Útjuk során olyan érdekességekkel is találkozhattak, mint a foltos szalamandra, a gyepi béka, vagy a pávafarkú salamonpecsét. A túrát csodás őszi időjárás tette még nagyszerűbbé.


Ugyancsak ezen a napon indult szakvezetéses túra a Gortva-völgybe. A Medves-fennsík peremén található Gortva-völgy a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe. Különlegességét az itt megtalálható természet közeli erdőtársulások adják. Az erdők és a vizes élőhelyek több európai szinten is ritkaságnak számító állatfajnak nyújtanak otthont. A túra résztvevői a szurdokvölgyet végigkísérve megismerhették a természetes erdőkben zajló folyamokat, a Natura 2000 erdők kezelésének szempontjait, valamint felkeresték a területen található vízesést is.

Túra a Gortva-völgyben Fotó: Bócsó Anita

Az elmúlt héten szép számmal keresték fel látogatók az Ipolytarnóci Ősmaradványokat. A tematikus tárlatvezetéses túrák csúcspontja a geológiai tanösvény bejárása volt. A Kulturális Örökség Napjaihoz tartozó programokra előzetesen kellett regisztrálni. A szombati tárlatvezetés kitért az alsó miocén földtörténeti kor eseményeire utaló építészeti megoldások szimbolikájára, a fogadóépületi kiállítások és a szlovák-magyar, palóc kötődésű Novohrad - Nógrád UNESCO Globális Geopark látogatóhelyeinek ismertetésére. A vasárnapi program a bükkábrányi fák mellől indult, információval szolgált a miocén ősvilág maradványaira és a hozzájuk fűződő mítoszokra, majd az érdeklődők a miocén erdő arborétumában kalandozhattak.


Nagy örömünkre szolgál, hogy ezen, a számunkra kiemelkedő jelentőségű héten több mint 1500 látogató, érdeklődő vett részt az igazgatóságunk által szervezett programokon.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete további programjairól itt írtunk korábban.

Kapcsolódó