Kiss Ágnes - a "Bükki Napsugár" 2020.04.01. 21:02

A Bükk egyik legszebb részén, Bükkszentkereszten, a Napsugár utcában járunk, ahol a járvány alatt különösen fontos természetes, kézműves szappanok, hidrolátumok és egyéb kozmetikumok készülnek.

A hely háziasszonya Ági, akit még a járvány előtt kerestünk fel. Megengedte, hogy bekukucskáljunk az ő titkos szentélyébe. Fantasztikus illatok bódítják az ember orrát, lelkünk pedig megmerítkezik a Bükk megannyi kincsének csodájában.

Ebben a varázslatos műhelyben készülnek Ági Nemzeti Parki Termék Védjegyes szappanjai és megannyi más natúrkozmetikum.

Amikor arról kérdeztem, hogy honnan jött az ötlet, lelkesen mesélni kezd:

Dédnagymamám szappant és kenőcsöket készített. Ez a világ, az ő tudása már gyermekkoromban is elvarázsolt. A gyógynövények ismeretét és szeretetét pedig nagymamámnak köszönhetem. Tőlük tanultam a természet megóvásának, szeretetének fontosságát. Kötelességünk óvni, becsülni természeti környezetünket és múltunkat.Hivatásomul választottam a kozmetikát. Kizárólag gyógynövényes, természetes alapanyagokkal dolgozom, immár saját receptekkel, termékekkel. Időközben természetgyógyász is lettem, fitoterápia szakot tanultam.Az első szappanjaimat, krémeimet idegenkedve fogadták az emberek. Én mégis megszállottként készítettem őket, így volt belőlük rengeteg. Ezeket szétosztottam, de nagyon elkeseredtem, hogy nem volt sikere a termékeimnek. Ettől a kudarctól bevallom, alábbhagyott a lelkesedésem- emlékszik vissza Ági erre a nehezebb időszakra. Egy idő után, elkezdtek megkeresni, akik korábban kaptak a termékekből, hogy vinnének még! Lelkendeztek, hogy rengeteget változott a bőrük, amióta ezeket használják. Sajnos azonban nem tudtam nekik adni. Miért hagytam abba a készítés? – kérdezték tőlem egyre többen. Mondtam, hogy tulajdonképpen el sem kezdtem, azt gondoltam nem akarnak szappannal tisztálkodni és házi krémeket használni. Végül annyi biztatás kaptam az én drága vendégeimtől a kozmetikában, támogattak a barátaim, a családom, hogy belevágtam és elkészült az én kis műhelyem, itt Bükkszentkereszten a Napsugár utcában. Innen ered a termékeim neve-a Bükki Napsugár.

Ági natúr szappanjai és kozmetikumai családi manufaktúra termékei, igazi bükki kincsek. Szerencsésnek érzem magam, hogy ha csak egy kis részébe, de beleszagolhattam a varázslatos Bükki Napsugár otthonába.

Ági termékei elérhetőek a webshopunkon.

Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom