Ismét csöröghet a bányásztelefon a gyógybarlangból 2024.06.14. 10:22

Június végétől újra megnyitjuk a gyógyulni vágyók előtt a Fekete-termet. Az új üzemeltetőnek a minőségi és aktív élet támogatása a célja rekreációs és gyógyterápiás programokkal.

A címben említett bányásztelefon a Szent István-barlang pénztárjánál. Térerő híján ez a legrövidebb módja a közvetlen kommunikációnak a barlangi személyzet (iroda) és a Fekete-teremben tartózkodók között.

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik, évente 50 ezren keresik fel a különleges cseppkőképződmények miatt. A fokozottan védett barlang jelenleg ismert hossza 1514 m, melyből 170 m hosszú szakasz a látogatók számára a nyitvatartási időben megtekinthető rész.

A cseppkövekben gazdag Szent István-barlang belső tere Fotó: Kozma Attila

A barlangnak azonban vannak olyan szakaszai is, amelyek csak különleges esetekben – pl. Barlangok Hónapja vagy Turizmus Világnapja – állnak nyitva az érdeklődők előtt: ez a Fekete-terem és a hozzá vezető Bányatáró, valamint a mintegy 50 m hosszúságban járdával feltárt rész, a Tordai-hasadék. Ezek az ún. hosszú túrák mindig nagy népszerűségnek örvendenek.

A korábban légzésterápiai célokra használt Fekete-terem első szakasza Fotó: Kozma Attila

A barlangnak a fennsíkperemen nyíló, az ország legmélyebb (-254 m) és a Bükk leghosszabb barlangjának számító István-lápai-barlanggal való összefüggése valószínűsíthető. A barlangok végpontjai között kb. 300 m körüli távolság adódik. Ugyanígy valószínűsíthető, hogy a Szent István-barlang aktív, vizet vezető alsó járatszakasza a Soltész-kerti-mésztufabarlang, mely főleg mésztufában alakult ki, és aktív forrásként működik egész évben. A nagy karsztárvizek során a kis szelvényű forrásbarlang nem képes a víz teljes mennyiségét felszínre vezetni, és a visszaduzzadás miatt válik ismét aktívvá cikkünk „főszereplője”.

A Szent István-barlang cseppkövekben gazdag, és annak ellenére, hogy 1931. évi megnyitását követően üzemszerűen mutatják be a nagyközönségnek, látványos, fejlődő cseppkövekben gazdag. Járóútvonalainak kialakítását 1927-ben kezdték.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy nemcsak értékes természeti kincsünk a Szent István-barlang, de az ország legrégebbi gyógyhelye címmel is rendelkezik. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adatai szerint Miskolc-Lillafüred 1935-ben kapott klimatikus gyógyhely minősítést, melyet 1985-ben, majd 2008-ban újítottak meg. A Fekete-terem elnevezésű szakaszát 1991-ben gyógybarlanggá minősítették.

A teljesen megújított Szent István-barlang levegője tiszta, pollenmentes és közel 100%-os páratartalmú. E tényezőkhöz még hozzájárul az állandó 10 fok körüli hőmérséklet és nem utolsó sorban a barlangi környezet nyugtató hatása az emberi idegrendszerre.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésére a ’90-es évektől egészen 2020-ig több, miskolci egészségügyi intézménnyel együttműködésben, tehát szakmai felügyelet mellett, a Fekete-teremben 20-30 fős csoportok kaphattak gyógyító hatású légzés- és barlangterápiás szolgáltatást, amely szolgáltatás a koronavírus járvány megjelenése óta szünetel.

A Fekete-terem lentről és fentről Fotó: Várhelyi-Szomszéd Eszter

Most úgy tűnik, az idei nyártól végre megszűnhet a Covid okozta kihasználatlanság, és az ökoturisztikai szempontú bemutatással párhuzamosan gyógyászati, rekreációs céllal újranyit a Fekete-terem, ennek érdekében írt ki a BNPI pályázatot áprilisban. A nyertes pályázó alkalmas arra, hogy mind gyógyászati, mind rekreációs programokat, terápiát tartson a Fekete-teremben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak szívügye, hogy a Szent István-barlang természeti értékeit minél többen megismerjék, de ugyancsak célkitűzés, hogy az idegenforgalmi bemutatáson túl a gyógybarlang kedvező hatásait is élvezni tudják, akik pl. poszt-Covid okozta tünetektől (légzési nehézségek) szenvednek.

Az elkövetkezendő napokban, tájékoztatni fogjuk Önöket, az újranyitás mikéntjéről is. Kérjük, kövessék a Lillafüred barlangjai, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság facebook oldalunkat, valamint a honlapunkat, ahol minden újdonságról beszámolunk!

Kapcsolódó