Így alakult a geopark vendégforgalma 2022.07.19. 15:25

A nagyrészt ingyenesen látogatható, páratlan látványt és élményt kínáló természeti értékek, a Budapesthez való közelség, a jó megközelíthetőség és a más régiókhoz képest jobb ár-érték arány egyre vonzóbbá teszik a Novohrad-Nógrád Geoparkot a hazai kirándulók számára – hátra dőlni azonban nem lehet, derül ki a KSH által közzétett legújabb adatokból.

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Az ipolytarnóci Ősmaradványok a térség egyik legkedveltebb kirándulóhelye (Saját fotó)

Központban a minőségi szolgáltatások és a gazdasági-természeti fenntarthatóság

Míg 2019-ben a Novohrad-Nógrád Geoparkban Nógrád megye összes kereskedelmi vendégéjszakájának csak a fele realizálódott, 2022-re ez az arány már megközelíti a 70%-ot – derül ki a KSH által közzétett legújabb adatokból.

Bárna, Nagykő

Bárna, panoráma a Nagykőről (Saját fotó)

A COVID utáni újraindulás során nagyon fontos céllá vált, hogy a térség iránti növekvő érdeklődés ellenére se alakuljon ki tömegturizmus a térség kiemelt geológiai és természeti értékeinél, azonban minél többek számára minél több geoparki érték váljék ismertté, vonzóvá. Ugyanakkor fontos szempont, hogy a természeti fenntarthatóság mellett a gazdasági fenntarthatósági szempontok is érvényesüljenek, hiszen csak így tud a turizmus minél több helyi lakosnak munkát, megélhetést kínálni a geoparkban. Ezért indult el széles körű partnerségben a minőségi helyi termékeket fókuszba helyező GEOfood program, illetve a geoszállás program is 2021-ben.


Olcsóbb szobaárak mellett is magasabb bevétel

A KSH adatai alapján Nógrád megyében az Észak-magyarországi régióhoz hasonló mértékben, megyei szinten 50%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek 1 szobára jutó átlagára 2022 első öt hónapjában 2019-hez képest. A Novohrad-Nógrád Geoparkban viszont még az átlagosan 28%-os árnövekedés ellenére is átlagosan mintegy 5.000 Ft-tal olcsóbban lehetett megszállni ugyanebben az időszakban, mint a megyei átlag. Mindemellett míg a megyei szinten a megnövekedett szobaárak mellett is éppen hogy a 2019-es bevételi szintet érte el a szállásdíjból fakadó bruttó összbevétel, a geopark településein közel harmadával magasabb lett a befolyt összeg, mint 2019-ben.


Vonzó látnivalók - növekvő érdeklődés

Kazári riolittufa

A kazári riolittufa is vonzó turisztikai célpont (Saját fotó)

A geopark kereskedelmi szálláshelyeire érkező belföldi vendégek egy jelentős része hosszabb időszakra érkezik a térségbe, mint 2019-ben, idén március kivételével még minden hónapban meghaladta a belföldi átlagos tartózkodási idő a 2019-es rekordév számait, derül ki a KSH által közzétett adatokból, aminek az egyik oka, hogy egyre több geoparki érték jelenik meg az országos turisztikai kínálat részeként is, tehát már nemcsak a környékbeliek fedezik fel a térség értékeit.

A magánszállások, vendégházak kiemelten fontosak a geopark szálláskínálatában, hiszen 2021-ben a térségben töltött vendégéjszakák 35,9%-a vendégházakban jelentkezett. Ugyan a KSH a vendégházakra vonatkozó adatokat 2022-re vonatkozóan nem jelentetett meg, kiemelendő, hogy 2021-ben éves szinten meghaladta a magánszállásokon töltött vendégéjszakák száma a 2019-es rekordév számait.

Tar Lőrinc udvarházának romjai

Tarra sem csak a sztúpa miatt érdemes ellátogatni. A képen Tar Lőrinc középkori lovag udvarházának romjai. (Saját fotó)

Esélylatolgatások

Ugyan első ránézésre a statisztikai adatok is kedvezőek, a látszólagos örömteli eredmények mellett sincs ok a hátra dőlésre. Nemcsak azért, mert az orosz-ukrán háborúnak köszönhetően a teljes vendégéjszaka szám mintegy 20%-át az ukrán vendégéjszakák jelentették az év első 5 hónapjában a geopark kereskedelmi szálláshelyein, hanem azért sem, mert ugyan 2019-hez képest a belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje némiképpen nőtt, viszont a 2021-es átlagosan 4 éjszakás tartózkodási időhöz képest jelentős visszaesés volt tapasztalható az év első felében. Az alacsony árak, sokszínű kínálat és magas ár-érték arány miatt viszont az év második felében a jelenleginél sokkal jobbak lehetnek újból a geopark esélyei.


Kapcsolódó