Geoparkunkról szóló előadások a World Trails konferencián 2022.10.01. 07:57

2022. szeptember 26-30-án rendezték meg a Wolrd Trails Conference nemzetközi programsorozatot a görögországi Skhiatosban, ahol geoparkunkat Nagy Júlia képviselte.

A konferencia nyitó napján mindjárt két előadásban is szó esett a Novohrad-Nógrád Geoparkban zajló munkáról. A Nagy Júlia - Molnár J. András előadó-páros által prezentált előadásban, amelynek címe "Multi-thematic Routes & Parks: Examples of Synergistic Development" (Multi-tematikus utak és parkok: példák a szinergikus fejlődésre) című előadásban Nagy Júlia a Novohrad-Nógrád Geoparkban zajló termékfejlesztésre hívta fel a figyelmet, amelynek során az elmúlt két évben tudatosan kötötték össze a geológiai értékeket a kulturális, történelmi, gasztronómiai értékekkel a termékkínálat kommunikációjában, mely a primer kutatások szerint elégedettebb és tájékozottabb, gyakrabban visszatérő vendégeket eredményezett. Ennek a folyamatnak a része a helyi termelők kínálatának tudatos beemelése is a turisztikai kínálatba, amely a GEOfood programban teljesedik ki.

Geoparkunk, mint jó példa - Fotó: Molnár J. András

Geoparkunk kommunikációs munkatársa, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője, Nagy Júlia "Tourism Network Development at Novohrad-Nógrád Geopark: digital tools for sustainability" (A turisztikai hálózat fejlesztése a Novohrad-Nógrád Geoparkban: digitális eszközökkel a fenntarthatóságért) című előadásában bemutatta, hogyan reagált a geopark turizmusa (szolgáltatók, vendégek és a menedzsment) a COVID által okozott új helyzetre, illetve hogyan alakította át a menedzsment a geoparki kommunikációt az új kihívásokra adott válaszként. A szakember elmondta: a primer kutatások és a statisztikák szerint jelentősen megnőtt az általában egynapos vendégforgalom számos ingyenesen látogatható területen, amely sokszor konfliktusokhoz vezet a helyi közösségekben (pl. parkoló autók megnövekedett száma, szemetelés, stb.).

A szakember ennek a problémának a megoldását a geoparki szintű látogatómenedzsment rendszer átalakításában látja. Az Innotime Hungary Kft munkatársai az elmúlt időszakban kidolgoztak egy IT modellt, amely valós időben tájékoztatná a vendégeket az egyes helyszínek forgalmáról, illetve hívja fel a figyelmet azokra a helyszínekre, ahol az adott időszakban még van szabad kapacitás, egyben lehetőséget biztosítva arra, hogy a vendégek már az indulás előtt vagy út közben komplex csomagot kaphassanak (pl. túravezető, étkezés, látogatóhely belépő vásárlás, stb.). A moduláris jelleggel felépített program az elején tart, mondta el a szakértő, hiszen jelenleg még csak a működtetési koncepció került kialakításra, azonban bízik benne, hogy a következő néhány évben lehetőség lesz a rendszer teljes kialakítására is.

Kapcsolódó