​Büszkeségünk, Emlék lett az első helyezett 2022.05.13. 21:19

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár ismét a szokott tavaszi időpontban, 2022. május 5-6-7-én került megrendezésre Hódmezővásárhelyen.

A nádfedeles, faszerkezetes állatbemutató terek lenyűgöző helyszínt biztosítottak a nagy létszámú és széles választékú, őshonos és sokszor másutt nem látható, különleges tenyészállatok bemutatásához.

A magyar és nemzetközi viszonylatban is méltán elismert és megbecsült szakmai kiállításon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság immáron hatodik alkalommal vett részt. A lótenyésztés szakágban a kiállítás szervezői minden évben más-más magyar fajtát jelölnek meg kiemelt fajtaként. Ebben az évben ez a fajta a furioso-north star volt, ezért külön öröm és megtiszteltetés volt a számunkra, hogy nyolc tenyészállatot – kettő fedező mént és hat tenyészkancát – mutathattunk be.

A rendezvény első napján került sor a ló tenyészállat bírálatra, melyen az Igazgatóság által tenyésztett, Emlék nevű, öt éves kancánk a bíráló bizottság megítélése alapján az előkelő első helyezést érte el.

NORTH STAR-77 Emlék, felvezeti: Ökrös Krisztina (fotó: Horkay Ágnes)

Lótenyésztés hivatalos díjátadó, a díjat átveszi Dávid Ádám (jobbról) a Batúz-tanya telepvezetője (fotó: Horkay Ágnes)

A rendezvény második és harmadik napjain is temérdek színes és változatos program között választhattak a helyszínre kilátogatók. Nagy érdeklődésre tartottak számot a fogatbemutatók, melyeken az Igazgatóság egy Cziráky típusú hintóba fogott négyes fogatot és egy ún. maratonkocsiba fogott kettes fogatot tudott bemutatni.

A 2015-ben megalakult Batúz-tanyai ménesnek az idei év jelentős mérföldkő, hiszen a nagyérdemű számára első alkalommal tudtuk bemutatni négyes fogatunkat, melybe Dáma, Dilemma, Ritmus és Aranyos nevű fiatal kancáink kerültek befogásra.

A Batúz-tanya négyes kancafogata. Hajtó: Némedi György, Segédhajtók: Csathó Timea és Horkay Ágnes (fotó: Ökrös Krisztina)

A Batúz-tanya négyes kancafogata. Hajtó: Némedi György, Segédhajtók: Csathó Timea és Horkay Ágnes (fotó: Haga Zsuzsanna)

A kettes fogatunk felállításával is egy jelentős színfolttal járulhattunk hozzá a rendezvényhez. A fogatba Felleg nevű fedező ménünk és Emlék nevű tenyészkancák került befogásra.

A Batúz-tanya kettes fogata. Hajtó: Szabó János, Segédhajtó: Gyöngy Zsombor (fotó: Ökrös Krisztina)

A Batúz-tanya kettes fogata. Hajtó: Szabó János, Segédhajtó: Gyöngy Zsombor (fotó: Haga Zsuzsanna)

A rendezvényen egy fogathajtó verseny is megrendezésre került, melyen az Igazgatóság két kategóriában is indított egy-egy fogatot. Kezdő, ún. CAN D kategóriában Aranyos és Ritmus nevű kanca fogatunk 3. helyezést ért el.

Aranyos és Ritmus nevű kanca fogat díjhajtás közben (fotó: Horkay Ágnes)

Aranyos és Ritmus nevű kanca fogat díjhajtás közben (fotó: Horkay Ágnes)

A tradicionális, magyar lófajtákból kiállított fogatok csoportjában Dáma és Dilemma nevű kanca fogatunk szintén 3. helyezést ért el.

A rendezvény szervezői külön programpontként egy szabadonugró bemutatót is megszerveztek. Ilyenkor a lovak lovas nélkül, egy épített ugrófolyosóban végzik a szabadonugró feladatot. Ebben a szakágban Ügyfél nevű, négy éves tenyészménünk került bemutatásra.

6624 Furioso-87 ÜGYFÉL szabadonugróban (fotó: Haga Zsuzsanna)

Reméljük, hogy lovaink és fogataink bemutatásával méltó módon tudtuk képviselni a furioso-north star fajtát és bízunk benne, hogy erre a jövőben is lesz alkalmunk.

Kapcsolódó