Átadták Lillafüreden a kilátók királynőjét 2022.08.25. 09:24

Az Északerdő Zrt. 2022. augusztus 23-án átadta az első vidéki kilátó korhű rekonstrukcióját. A Zsófia-kilátó alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az Északerdő Zrt. a helyszín pontos kijelölésekor folyamatosan kapcsolatban állt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal azzal a nem titkolt céllal, hogy a beruházás során természeti értékek semmiképp' ne sérüljenek, megőrizzék azokat. Ez a közös munka mintapéldája lehet az erdészek és természetvédelmi szakemberek eredményes együttműködésének.

A lillafüredi Zsófia-kilátó 51 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült újjá. Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A projekt egyik fő eleme a Lillafüred látképét a XX. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt.

Az első vidéki kilátótorony – ezt a büszke címet viselheti az előd – kalandos története több mint 120 évre tekint vissza.

A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a létesítmény megépítésének 1262 koronás költségét a Borsodi Bükk Egylet finanszírozta. A terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. Ő felügyelte az építést is. A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta. Az eredeti kilátót 1900-ban adták át.

A Zsófia-kilátó a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározta Lillafüred látképét, számos fotón megörökítették, és a miskolci turisták szemében mindig fontos szerepet töltött be. Túlélte két háború viharait, azonban az 1950-es években a lillafüredi „Szikla” nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek a Dolka-hegy déli oldalába.

FOTÓ: Horváth Csongor

A mostani beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület, Lillafüred újabb attrakciót kapjon.

A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett lépcsőt építettek és biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

A kő alapú, vörösfenyő gerendákból összeillesztett, faszerkezetes kilátóból pompásan rálátunk a Palotaszállóra, annak parkjára, a hámori függőkertre és a Hámori-tó csónakkikötőjének környékére. Az ellenkező irányba, észak felé azonban nyílik panoráma.

FOTÓ: Horváth Csongor

MEGKÖZELÍTÉS

Tömegközlekedéssel

  • Miskolcról az 5-ös és 15-ös számú helyi járattal, illetve a Bükkszentkeresztre tartó távolsági busszal tudunk utazni Felsőhámorig vagy Lillafüred, Palotaszállóig. Látványos és hangulatos alternatíva a LÁEV kisvonatával utazni Lillafüredig (2022-ben a Diósgyőr és Lillafüred közötti szakasz felújítás alatt van).

A kilátó megközelítése

  • Felsőhámorból a K+ jelzés mentén, a Palota utcán érkezünk a Kohászati Múzeum előtt felkanyarodó ösvényig, ahol a K háromszög jelzés vezet át a meredek hegyoldalban szerpentinezve a kilátóig (1,4 km, 141 m szint).
  • Lillafüred, Palotaszálló megállótól, illetve a Kisvasút végállomástól a P jelzés vezet le a Hámori-tó sarkáig, ahonnan a Függőkerteket kerülve a K+ jelzésen érkezünk a Kohászati Múzeumhoz. Innen a K háromszög jelzés kalauzol tovább a hegyoldalban (1,8 km, 141 m szint).

Parkolás

  • Parkolni a Hámori-tó mellett, a régi katonai épület mögött kialakított parkolóban vagy Felsőhámorban, a Palota utca elején tudunk.

MIT TALÁLNAK MÉG A KÖZELBEN?

  • Szintén Lillafüreden találhatóak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei: a vízesés mellett nyílik a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett Anna-barlang, valamint az Eger-Miskolc műút mentén érjük el a fokozottan védett, cseppkövekben gazdag Szent István-barlangot.
  • Eger felé haladva, Répáshuta mellett épült meg legújabb, csillagászati látogatóközpontunk a Bükki Csillagda. Látogatás előtt javasoljuk a belépőjegyek előzetes, online vásárlását.
  • Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Látogatóközpont várja az érdeklődőket, akik a "Karszt és Élővilága" kiállításon szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják.
  • A BNPI további látogató- és bemutatóhelyeiről ITT találhatnak bővebb információkat!

Jöjjenek el hozzánk, várjuk Önöket!

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó

2023/1 5. Butterfly studies

2023/1 5. Butterfly studies

2023.07.10. 15:54
Am heutigen Tage durfte ich zwei Ranger und einen aus Deutschland angereisten Forscher (juhuu) in ein Waldstück nahe Kerecsend begleiten. Der Forscher wollte die gefährdete Schmetterlingsart Maivogel (Euphydryas maturna) (Wikipedia-Link für die Interessierten: https://de.wikipedia.org/wiki/Maivogel ;) ) untersuchen, bzw. besser gesagt deren Raupen und Lebensraum.Der Maivogel kommt natürlicherweise in Ost- und Mitteleuropa vor, jedoch nur sehr lokal und die Populationen liegen weit verstreut. Leider ist er, wie so viele Arten, stark vom Aussterben bedroht (unter anderem aufgrund von Lebensraumverlust durch Forstwirtschaft und dem Einsatz von Insektiziden). In Deutschland gibt es beispielsweise nur noch vier verschiedene Populationen. In Ungarn gibt es noch eine etwas weitere Verbreitung (bei der letzten Zählung wurden etwa zwanzig Individuen festgestellt), unter anderem auf dem Gebiet des Bükk Nationalpark Direktorats in der Nähe der Kleinstadt Kerecsend. Aus diesem Grund ist der Forscher extra aus Deutschland angereist, um sich hier ein Bild der Lebensräume zu machen.Wir machten uns also auf die Suche nach den Raupen des Maivogels, welche für gewöhnlich an Eschen und Ligustern zu finden sind. Leider hat das Wetter mal wieder nicht mitgespielt (warum schneit es im April L ??) und die Raupen haben sich alle verkrochen, sodass nicht einmal der speziell darauf trainierte Artenspürhund die Raupen finden konnte.Alles in allem war es jedoch ein interessanter (wenn auch seeehr kalter) Nachmittag, bei dem ich wieder etwas Neues gelernt habe.Zum Abschluss haben wir uns noch bei einem Kaffee aufgewärmt und dann war es Zeit für den Feierabend!
Tovább olvasom