Vizes Élőhelyek Világnapja: tanórai keretek között a Ramsari Egyezményről 2023.02.08. 13:33

A jeles nap alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja, valamint a Nógrádi Tájegység munkatársai a napokban működési területünk több oktatási intézményébe is ellátogattak, hogy tanórai keretek között tartsanak előadást a vizes élőhelyekről.

A BNPI Környezeti Nevelési Csoportjának két oktatási referense, Erdei Nikoletta és Szűcs Erzsébet a jeles nap alkalmából Jászapáti, Mezőnagymihály, Eger és Ózd 5 oktatási intézményében tett látogatást, ahol tanórai keretek között tartott előadást a vizes élőhelyeket érintő Ramsari Egyezményről, és a hatálya alá tartozó területekről. Az előadást követő foglalkozáson az Igazgatóság vizes élőhelyeit, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatfajokat ismerhették meg a gyerekek játékos formában. A feladatok során a kisvizes élőhelyek sérülékenységéről, a kétéltűek életében betöltött fontos szerepéről, az aszályos évek és az inváziós fajok okozta veszélyekről is beszélgettek a gyerekekkel, de az is kiderült, hogy tulajdonképpen miért rombol a turista, ha kavicstornyokat épít a patakban. Regisztrációhoz kötött programunkon több mint 200 tanuló vett részt.

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából meghirdetett programra a Nógrádi Tájegység munkatársainál a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola is jelentkezett. Kilenc felsős és 3 alsós osztály vett részt az előadáson, ahol Dobosné Csáki Laura oktatási referens ismertette a Ramsari Egyezményt, a hazai vizes élőhelyeinket és az ott élő vízimadarainkat. Kiemelte az egyezményben jelölt Borsodi-Mezőséget, ami a BNPI működési területén található egyetlen ramsari terület. A résztvevők egy rövid videón megnézték a Ramsari Város címmel rendelkező Tata Öreg-tavának gazdag költöző madárvilágát is.

Az előadást követően a gyerekek és a pedagógusok a Nógrád vármegyében is előforduló kétéltűeket, hüllőket és halakat bemutató kiállításunkat tekinthették meg. A legtöbb diák messziről szemlélte a kiállított anyagot, de volt, aki hozzáért, felemelte, hogy minden jellemző részletét megnézze az adott fajnak. A nagyobb lányok még a királyfit is megpróbálták előcsalogatni a barna varangyból. A királyfi ugyan még várat magára, de úgy érezzük, hogy a vizes élőhelyek élőlényei és azok védelmének, megőrzésének fontossága megértő fülekre talált.

A mátrafüredi Harkály Ház programjáról ITT olvashatnak.

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom