Tavaszi zsongás... 2020.04.01. 06:06

A tavasz eljövetele ünnep az élővilág számára. A tél szorítása után fellélegezhet a természet, a hosszabbodó és egyre melegebb nappalok nyomán egyre aktívabb élőlényekkel, egyre nagyobb sokadalommal találkozhatunk a természetben.

A tavasz a legtöbb élőlény esetében a párválasztás, szaporodás időszaka is egyben.

Egy napsütéses séta alkalmával a talajon villámgyorsan keresgélő majd tovaröppenő homokfutrinkák példányaival lehet találkozni, találkozhatunk, amint zsákmányra lesnek. Ugyanígy tesznek a reggeli napfürdőzés után a zöld gyíkok fiatal példányai is.

Mezei homokfutrinka. Fotó: Magos Gábor

Sütkérező fiatal gyík. Fotó: Magos Gábor

Mezei tyúktaréj. Fotó: Magos Gábor

Az erdők talaján kora tavaszi hagymás-gumós növények virítanak. Lenyílóban a hóvirág, de a keltikék és tyúktaréjok most kezdenek igazán tündökölni. A virágokat pedig méhek és poszméhek népes serege látogatja, kihasználva a tavaszi táplálékforrást. A lágyszárú növényeket nünükék rágják, petéktől duzzadó hatalmas potrohuk ilyenkor látványos.

Közönséges nünüke. Szerző: Kárpáti Marcell, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Ha már a nünükénél tartunk, bemutatjuk ennek a rovarnak a különleges egyedfejlődését. Az állatok kora tavasszal jönnek elő rejtekhelyükről, majd mohón táplálkozni kezdenek, párt keresnek és párosodnak, azután a hímek el is pusztulnak. A nőstények üreget ásnak a laza talajba, ahová petéiket lerakják. Nagyjából egy hónap alatt a peték kikelnek és a kicsiny lárvák virágokra másznak fel. Miközben a virágot látogató vadméhek a virágport gyűjtik, a karmos lárvák felkapaszkodnak annak testére. Rövidesen a taxit megköszönve a méh által készített sejtben landolnak, ahová a lárvák eredetileg is megérkezni szándékoztak.

Méhre felkapaszkodott nünüke karmoslárvák. forrás: (https://www.upi.com/Science_News/2018/09/11/Parasitic-beetle-infiltrates-bee-nests-by-imitating-the-perfume-of-local-females/1091536695673/)

A nünüke lárvája először elfogyasztja a méh petéjét, majd a mézen élve cseperedik fel. Ahhoz, hogy kifejlett imágó legyen, mindkét táplálékféleségre szüksége van. Ha nyitott szemmel járjuk a természetet, és egy-egy szál virághoz, bogárhoz közelebb is hajolunk, akkor nap, mint nap hasonló érdekességekkel találkozhatunk.

Tyúktaréj virágán „taxira” várakozó nünüke lárvák. Fotó: Magos Gábor

Magos Gábor
Magos Gábor
természetvédelmi őrszolgálatvezető, tájegységvezető

Kapcsolódó