Szomszédolás – határmenti kutatások 2023.05.05. 05:25

Lassan húsz évre nyúlik vissza a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Természetvédelmi Hivatala (ŠOPSR) közti együttműködés, melyet a két szervezet vezetői február elején aláírásukkal újból megerősítettek.


A közös munka nemcsak megállapodások létrejöttét, elérendő célok kijelölését foglalja magában, hanem pályázatokban való együttes részvételt, szemléletformáló programokat, a határmenti területeken dolgozók munkájának segítését is. A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzetben (Cerová vrchovina CHKO) folyó zoológia feltárómunka jó apropót biztosított a többnemzetiségű kutatócsapat tagjai közti eszmecserére, a tapasztalatok átadására. A határrégióban zajló kutatásról a Harmacnál (Chrámec) a szlovák televízió riportműsort is készített, melyben a Szlovák és Cseh Nemzeti Múzeum, a Mendel és az Ostravai Egyetem, a Sziléziai Múzeum ízeltlábúakkal foglalkozó specialistái mutatták be munkájukat. A kutatást a Cseres-hegység TK zoológusa, Csaba Balázs fogta össze és neki köszönhetően készült el a soknemzetiségű csapatról, a szlovák-magyar együttműködésről szóló televízió felvétel is.

Április végén az országhatár mindkét oldalán virágba borult táj, a nyíló tavaszi héricsek és agárkosborok, a gyepekben mozgolódó nagyfejű csajkók is jelezték, a természet és a védelméért dolgozók egyaránt összekötik a határ két oldalán élőket.

Kapcsolódó