Akik egyszer velük együtt visszarepülhetnek... 2022.08.15. 16:18

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság különös gondot fordít arra, hogy a begyűjtött, sérült madaraknak esélyt adjon arra, hogy felerősödve újra szárnyra kaphassanak.

Rendre érkeznek a sérült madarak a madármenhelyünkre, ahol Kelemen Tamás kollégánk szakszerű ápolásának köszönhetően a felgyógyultak mielőbb visszakerülnek élőhelyükre. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az elengedés lehetőleg a megtalálási hely közelében legyen.

Így történt ez a most elengedett három vörös vércse (Falco tinnunculus) esetében is. Ezúttal a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Szilvásváradi Otthona lakóihoz csapódott be közülük egy példány, amit ezek a végtelenül érzékeny, a jóra-szépre fogékony, saját sursuktól indíttatva segíteni akaró gyerekek-felnőttek azonnal a "szárnyaik alá" vettek, s értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Ügyeletét. A terület természetvédelmi őre elszállította a sérült madarat, majd az Otthon lakói folyamatosan érdeklődtek a madár sorsa felől, s izgatottan várták visszajövetelét. Mikor pedig az Kelemen Tamásnak köszönhetően felgyógyult, a terület természetvédelmi őre meglepetésül a madár még két másik, korábban szintén sérült, de már visszaengedhető sorstársával jelent meg, s így a megtalálási hely közelében 3 példány vörös vércse a szilvásváradi Otthon lakói számára is reményt adó, s törődő közreműködésével visszakerült otthonába, a Természetbe.

Köszönjük nekik!

Fotók és videó: Kozma Attila


A vörös vércse hazánk egyik legismertebb ragadozó madara. Részletes leírása itt olvasható: Vörös vércse | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (mme.hu)


Kapcsolódó