Műhelybeszélgetés a nagyragadozók jelenlétének nyomon követéséről 2021.12.02. 16:13

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpont adott otthont 2021. november 30-án a Nagyragadozók jelenlétének nyomon követése elnevezésű, az EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretein belül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével megrendezett műhelybeszélgetésnek.

A szakmai program különös aktualitását az adta, hogy az elmúlt években a hazai nagyragadozó fajok állományainak nyomon követése, monitorozása számos újdonsággal és ehhez kapcsolóan sok módszertani kihívással szembesítette a szakembereket. A téli, sokszor havas, csapadékos napok a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is kiemelt időszaknak számítanak a nagyragadozó fajok nyomainak keresése, követése szempontjából. Kis szerencsével képet kaphatunk viselkedési aktivitásukról, annak jellegéről is. Szinte nyomozói szintű adatgyűjtés folyik – ezekben a hónapokban különösen – azokon az élőhelyeken, ahol rendszeresen előfordulnak farkascsaládok, Szlovákiából átkóborló medvék vagy épp’ a nagyon ritkán szem vagy kamera elé kerülő, rejtett életet élő hiúzok.

Nagyon fontos, hogy a vizsgálati módszereket, azok eredményeit közösen vitassuk meg és értékeljük. Az immár általánosnak tekinthető kameracsapdás nyomon követések esetében is számos módszertani „újdonsággal” szolgáltak a kollégáink tapasztalatai, legyen szó akár azok kihelyezéséről, vagy a kapott videók kiértékeléséről. Átfogó beszámolót kaphattunk a folyó genetikai vizsgálatokról, akár az egyes farkasegyedek származástani, rokonsági kapcsolatairól, akár a zsákmányokról gyűjthető genetikai minták analíziseivel kapcsolatban. A kollégák nagyragadozók viselkedésökológiai sajátosságaira vonatkozó személyes tapasztalatai, valamint megfigyelései is számos újdonsággal gazdagították a műhelybeszélgetés részvevőinek ismereteit. Érdekes online előadással csatlakozott a rendezvényhez Bedő Péter projektasszisztens, a Slovak Wildlife Society munkatársa, „Hogyan lesz a megfigyelésből adat és információ? - azaz a Szlovák SWS monitoring programjának bemutatása” című előadásával. A Zágrábi Egyetem munkatársa, Dr. Slaven Reljic pedig szintén online formában a horvát és szlovén nagyragadozó monitoring rendszert ismertette és külön kitért az elárvult, és/vagy sérült medvék mentését végző akciócsoportjuk munkájára is. A délutáni órákban egy moderált beszélgetés keretein belül az elhangzottak hazánkban való alkalmazhatóságát vitattuk meg, de teret kaptak a vadászatra jogosultak személyes tapasztalatai is.

Másnap a terepi program keretében egy rövid, ám élvezetes tanulmányutat tettünk a Bükk-fennsík hóval borított, védett élőhelyein nyomok után kutatva és a kameracsapdák aktuális felvételeit elemezve. Találtunk és gyűjtöttünk a hóból friss farkasvizeletet genetikai vizsgálat céljából, de láttunk vadmacska lábnyomsort és egy két napja arra járt farkas már kissé elhavazott, de még felismerhető lábnyomait is.

Bakó Botond
gerinces-zoológiai szakreferens

Kapcsolódó