Megújult a holografikus bemutató Ipolytarnócon 2020.07.04. 09:39

Mától több ősállat elevenedik meg a látogatók szemei előtt Ipolytarnócon, a Geológiai tanösvényen, de nemcsak ezzel bővült az idei kínálat.

Évek óta a geológiai tanösvény túra csúcspontját az ősállatok lábnyomai felett megelevenedő hologafikus bemutató jelenti Ipolytarnócon, amelynek keretén belül eddig három ősállat került bemutatásra. Idén nyártól újragondolt tartalommal, immáron további négy 17 millió évvel ezelőtti ősállatot is megcsodálhatnak a látogatók.

Mostantól többek között a medvekutyával is találkozhatunk

Idén augusztusban lesz 120 éve, hogy Böckh Hugó és diákjai bejelentették a fantasztikus felfedezést: sokmillió éves lábnyomokat találtak az akkor már nemzetközileg is híressé vált tarnóci ősfenyő környékén a homokkőben. A 20. század folyamán feltárt területeket az 1980-as években egy csarnok felépítésével tették védetté, amely lehetőséget biztosított a lábnyomok turisztikai bemutatására is. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően ebben a csarnokban elevenednek ma meg az ősállatok életnagyságban a holografikus bemutatásnak köszönhetően.

A krokodilok és egyéb hüllők nyomait Dr. Kordos László és Mészáros Ildikó fedezte fel az elmúlt években történt kutatásai során.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok azonban nemcsak ezzel az újdonsággal rukkolt elő a szezon kezdetére - idén nyártól állandó jelleggel ki lehet próbálni a miocén ősvilágba elröpítő VR bemutatót, valamint az Idősíkok találkozása című kiállítás keretében kipróbálható az az interaktív fal is, amely nemcsak testközelbe hozza a 17 millió évvel ezelőtti világot, hanem érintésre be is avatkozhatunk az egykori vulkánkitörés előtti események folyásába.

Az interaktív falon a gyerekek legnagyobb kedvencei a rágcsálók, akik felágaskodnak, illetve elszaladnak, ha megsimogatjuk őket, de a medvekutyával, a krokodilokkal, a korabeli madárvilággal is megismerkedhetünk, illetve más állatok élete is testközelbe kerül a bemutató révén.

Az új eszközök kialakításában részt vett az Ipolytarnóci Ősmaradványok és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai osztályának munkatársain kívül:

- Szakértő: Dr. Kordos László
- Animáció, film, technika: Zengo Kft
- Szakmai koncepció: Innotime Hungary Kft

Az interaktív anyagok a Vadászati Világkiállítás 2021 szervezője, az Egy a Természettel Nonprofit Kft támogatásával valósult meg.


Kapcsolódó