Madárodúk kerültek kihelyezésre mátrai oktatási intézményekben 2020.11.27. 13:21

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott az Egy a Természettel Nonprofit Kft. madárodú kihelyezési akcióprogramjához, amelynek célja az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása.

Az akcióprogram során országszerte 3500 db madárodú és 350 db madáretető kerül kihelyezésre a fiatalabb korosztály bevonásával és a nemzeti parkok, vadászkamarák, valamint az állami erdőgazdaságok részvételével. Az odúkihelyezés nagyon jó tevékenység a természetvédelmi szemlélet kialakításához és egyben hasznos segítség az odúlakó madárfajaink számára, akiknek egyre kevesebb természetes madárodú áll rendelkezésére, mivel ilyen természetes odvak csak idősödő fákban tudnak kialakulni, amelyeknek a száma sajnos egyre kevesebb hazánkban.

A gyöngyössolymosi iskolások szorgosan segédkeztek az odúk kihelyezésében

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén összesen 60 db madárodút és 6 db madáretetőt helyeztek ki kollégáink, 17 oktatási intézmény bevonásával az ősz folyamán. A Mátrán belül a parádi Bendegúz Óvoda Gyermekjóléti és Alapszolgáltató Intézmény, a Szuhai Kikerics Óvoda és a Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel közösen rögzítettük a madáretetőket és a különféle odúkat. Az ovisok és kis iskolások nagy lelkesedéssel és izgalommal vetették bele magukat a közös munkába és kivették részüket az odúkihelyezés minden mozzanatából.

Természetvédelmi őr kollégánk a különböző odútípusokról mesélt a parádi óvódásoknak

A program részeként a gyerekek megismerhették a mesterséges madárodúk különböző típusait, hogy ezek miben különböznek egymástól, valamint hallhattak azon odúlakó madárfajokról is, amelyek költési sikerességét szeretnénk megcélozni ezen mesterséges fészkelő helyek kialakításával. A fiatalok megismerhették az odúzás módszertanát és madárvédelmi praktikákat tanulhattak, amelyeket a saját óvodai, iskolai és otthoni környezetükben is alkalmazni tudnak a jövőben.

A madáretetés csínját-bínját is elsajátíthatták a szuhai óvódások

A madárodúk kihelyezése mellett a madáretetés rejtelmeivel is megismerkedhettek a gyerekek. Megtudhatták mit szabad és mit nem szabad az etetőkbe kihelyezni madáreleség gyanánt és azt is, hogy mikor érdemes a madáretetést elkezdeni és meddig kell folytatni, valamint szó esett arról is, hogy miként érdemes az etetőt kihelyezni, hogy madárvendégeinket minél kevésbé veszélyeztessék az olyan ragadozók, mint például a macskák.

B” és „A” típusú madárodúk kerültek rögzítésre az intézmények környezetében

Az odúk és etetők kihelyezésével nincs vége a közös együttműködésnek. A gyerekek folyamatos megfigyeléseket végeznek és rajzok, beszámolók formájában értesítik kollégáinkat, hogy milyen madárvendégek látogatták a kihelyezett etetőket és odúkat. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madáreleséget is biztosít az akcióprogramhoz csatlakozott mátrai intézményeknek, valamint további közös programokat szerveznek az óvodásokkal és iskolásokkal. A tél folyamán madárgyűrűzés útján ismerkednek majd meg az etetőre érkezett madarakkal, ahol a gyerekek testközelből figyelhetik meg a téli madáretetők leggyakoribb tollas vendégeit. A költési időszak beköszöntével pedig, reméljük, minél több madárodú elfoglalásra kerül majd. A tavasz folyamán lehetőség nyílik kollégáinkkal közösen a költés ellenőrzésére a tojások és a fiókák megszámlálására, a különböző madárfajok odúban épített fészkeinek összehasonlítására és a fiókák meggyűrűzésére is mielőtt még elhagynák a menedéket nyújtó odvakat. A költési időszak végeztével pedig a kötelező feladat, az odúk kitakarítása sem maradhat el.

Kollégáink várják azon intézmények jelentkezését, amelyek hasonló programokkal szeretnék színesíteni környezeti nevelési programjukat. Jelentkezés és további információk: harkalyhaz@bnpi.hu e-mail címen lehetséges.


Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom