A nógrádi óvodások ismét gondoskodtak a madarainkról 2023.01.30. 12:24

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegységénél a „Téli madáretetés” és a „Hétalvó állatok” című program több éves múltra tekint vissza, melyet – az enyhe tél ellenére – decemberben és januárban ismét megtartottunk.

Ezeken a foglalkozásokon Salgótarján és környéke óvodáiból hat intézmény vett részt: összesen 286 kisgyermek. A foglalkozások során a gyerekek faggyú és napraforgómag felhasználásával téli madáreleséget kevertek, melyet fenyőtobozba töltöttek, majd kihelyezték az óvodáik udvarára. Egy közösen elkészített térkép segítségével ismereteket szerezhettek az elvonuló, illetve a téli időszakban a madáretetőket látogató leggyakoribb madárfajokról is. Játékos formában megismerkedhettek a téli madáretetés szabályaival, illetve azzal, hogy miért sodorják veszélybe a vízimadarakat, ha azokat etetik (különösen nyáron), hiszen a vízimadarak életmódja eltér az etetőket látogató madarak életmódjától.

A „Hétalvó állatok” című foglalkozáson az állatok különböző túlélési stratégiáival lehetett megismerkedni sok-sok játék során.Kapcsolódó