Közös gondolkodás a Geopark értékeiről 2021.10.04. 13:57

Október első hétvégéjén nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és Szomolya önkormányzata a negyedik Kaptárkő Napot.

Ez alkalmat az tette még különlegesebbé, hogy a BNPI új vándorkiállítása is a helyszínen debütált: ekkor tekinthette meg a közönség ugyanis a Bükk-vidék Geoparkot bemutató tárlatot.

Jurecska Györgyné, a házigazda település polgármester asszonya megnyitójában kiemelte: kaptárköveik egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a község idegenforgalmában is. A beépített számláló alapján évente több mint 20 ezren érkeznek a helyszínre, ezért is szeretnék ezt a népszerűséget minél inkább Szomolya, illetve a Szomolyán élők és településen munkálkodók javára fordítani. – Nagy örömünkre szolgál, hogy az önkormányzattal való együttműködés folyamatosan biztosítja a kaptárkövek értékének megőrzését – ezt már Rónai Kálmánné, a BNPI igazgató asszonya mondta köszöntőjében, hiszen a 2019-ben kialakított járóplatformos tanösvény létrehozása egy jó üzenet és követendő példa is a jövőnek.

A Kaptárkő Nap másik aktualitását az adta, hogy a Bükk-vidék Geopark értékeit ezen a hétvégén az UNESCO Globális Geopark hálózat két szakértője – Henning Zellmer és Bojan Rezun – vizsgálta. Köztudott: Borsodnádasd, Felsőtárkány, Répáshuta és Szomolya kezdeményezésére 2017 júliusában a Bükk-vidék települései nyilatkozatban kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását. A mostanra már 109 települést magába foglaló program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat – mint a munkaszervezet vezetője – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látja el. Cél az Európai Geoparkok közé és az UNESCO Globális Geoparkok hálózatába kerülés. Az aspiráns Bükk-vidék Geopark munkaszervezete különböző, a területen tevékenykedő intézménnyel kötött már együttműködési megállapodást. Ezen együttműködések lényege olyan szakmai és turisztikai összefogás, melyek segítségével közösen népszerűsíthetik a földtani, földtudományi értékeket, hogy ezen értékek még nagyobb ismertségre tegyenek szert.

A nemzeti park – döntően saját munkatársaival, illetve külső szakemberekkel – elkészítette a felterjesztés szakmai anyagát, amelyet először a Magyar Geopark Bizottság felé küldött meg véleményezésre, javaslattételre. A támogatólevelet megkapták, s ezután 2020 novemberében a felterjesztési dokumentációt hivatalosan is benyújtották az UNESCO Globális Geopark Hálozatnak, ezáltal aspiráns geoparkká váltak. Ennek eredményeként, 2021. szeptember 30. és október 2. között a két kiküldött szakértő a területbejáráson szerzett tapasztalatai alapján elkészítette a Bükk-vidék Geopark értékelési dokumentációját is.

A negyedik Kaptárkő Napot megtisztelte jelenlétével Tállai András, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: Szomolya a kőkultúra centruma, és nagyszerűnek nevezte, hogy a négy éve kezdődött összefogás mára geoparkká nőtte ki magát.

Rónai Kálmánné (balról), Tállai András és Jurecska Györgyné a vándorkiállítás előtt

Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési osztályvezetője, valamint a rendezvény moderátora a vándorkiállítás anyagát ismertette az érdeklődőkkel. Célkitűzésként említette, hogy a Geopark településein élőknek beépüljön identitástudatukba az az értékes kőkultúra, amiben élnek, ezért a tárlatot 2-3 heti váltásban az összes érintett helyszínre elviszik, és azt kérik a helyiektől, hogy észrevételeikkel járuljanak hozzá a közös munkához, gondolkodjanak közösen a Geopark értékeiről.

A Kaptárkő Nap délelőttjén a közösségi házban szakmai konferenciát is szerveztek: Kozma Attila, a Kaptárkő Egyesület képviseletében a már több mint 100 kilométer hosszúságú Bükkaljai kőutat mutatta be. Pecsmány Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának predoktora a bükkaljai vulkánkitörések földtani örökségéről beszélt, majd dr. Szolyák Péter, a miskolci Hermann Ottó Múzeum igazgatója intézményük igen sikeres természettudományos ismeretterjesztő módszereiről számolt be a közönségnek.

Dr. Szolyák Péter előadása Fotó: Megyeri Zoltán Sándor

Mindeközben a főtéren helyi termelők, kézművesek és Nemzeti Parki védjegyes termelők portékáiból lehetett válogatni. Fellépett a Felsőtárkányi Néptáncegyüttes, majd a Babszem Jankó Gyermekszínház művészei kalauzolták el a mese varázslatos világába a legkisebbeket. A későbbiekben a szafari busz is többször fordult, hogy a vállalkozókedvű látogatókat kivigye a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területre, ahol a BNPI szakemberei tartottak szakvezetést.


Kapcsolódó