Közös gondolkodás a Geopark értékeiről 2021.10.04. 13:57

Október első hétvégéjén nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI), a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és Szomolya önkormányzata a negyedik Kaptárkő Napot.

Ez alkalmat az tette még különlegesebbé, hogy a BNPI új vándorkiállítása is a helyszínen debütált: ekkor tekinthette meg a közönség ugyanis a Bükk-vidék Geoparkot bemutató tárlatot.

Jurecska Györgyné, a házigazda település polgármester asszonya megnyitójában kiemelte: kaptárköveik egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a község idegenforgalmában is. A beépített számláló alapján évente több mint 20 ezren érkeznek a helyszínre, ezért is szeretnék ezt a népszerűséget minél inkább Szomolya, illetve a Szomolyán élők és településen munkálkodók javára fordítani. – Nagy örömünkre szolgál, hogy az önkormányzattal való együttműködés folyamatosan biztosítja a kaptárkövek értékének megőrzését – ezt már Rónai Kálmánné, a BNPI igazgató asszonya mondta köszöntőjében, hiszen a 2019-ben kialakított járóplatformos tanösvény létrehozása egy jó üzenet és követendő példa is a jövőnek.

A Kaptárkő Nap másik aktualitását az adta, hogy a Bükk-vidék Geopark értékeit ezen a hétvégén az UNESCO Globális Geopark hálózat két szakértője – Henning Zellmer és Bojan Rezun – vizsgálta. Köztudott: Borsodnádasd, Felsőtárkány, Répáshuta és Szomolya kezdeményezésére 2017 júliusában a Bükk-vidék települései nyilatkozatban kezdeményezték a Bükk-vidék Geopark létrehozását. A mostanra már 109 települést magába foglaló program koordinálását és a kapcsolódó operatív feladatokat – mint a munkaszervezet vezetője – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látja el. Cél az Európai Geoparkok közé és az UNESCO Globális Geoparkok hálózatába kerülés. Az aspiráns Bükk-vidék Geopark munkaszervezete különböző, a területen tevékenykedő intézménnyel kötött már együttműködési megállapodást. Ezen együttműködések lényege olyan szakmai és turisztikai összefogás, melyek segítségével közösen népszerűsíthetik a földtani, földtudományi értékeket, hogy ezen értékek még nagyobb ismertségre tegyenek szert.

A nemzeti park – döntően saját munkatársaival, illetve külső szakemberekkel – elkészítette a felterjesztés szakmai anyagát, amelyet először a Magyar Geopark Bizottság felé küldött meg véleményezésre, javaslattételre. A támogatólevelet megkapták, s ezután 2020 novemberében a felterjesztési dokumentációt hivatalosan is benyújtották az UNESCO Globális Geopark Hálozatnak, ezáltal aspiráns geoparkká váltak. Ennek eredményeként, 2021. szeptember 30. és október 2. között a két kiküldött szakértő a területbejáráson szerzett tapasztalatai alapján elkészítette a Bükk-vidék Geopark értékelési dokumentációját is.

A negyedik Kaptárkő Napot megtisztelte jelenlétével Tállai András, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: Szomolya a kőkultúra centruma, és nagyszerűnek nevezte, hogy a négy éve kezdődött összefogás mára geoparkká nőtte ki magát.

Rónai Kálmánné (balról), Tállai András és Jurecska Györgyné a vándorkiállítás előtt

Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési osztályvezetője, valamint a rendezvény moderátora a vándorkiállítás anyagát ismertette az érdeklődőkkel. Célkitűzésként említette, hogy a Geopark településein élőknek beépüljön identitástudatukba az az értékes kőkultúra, amiben élnek, ezért a tárlatot 2-3 heti váltásban az összes érintett helyszínre elviszik, és azt kérik a helyiektől, hogy észrevételeikkel járuljanak hozzá a közös munkához, gondolkodjanak közösen a Geopark értékeiről.

A Kaptárkő Nap délelőttjén a közösségi házban szakmai konferenciát is szerveztek: Kozma Attila, a Kaptárkő Egyesület képviseletében a már több mint 100 kilométer hosszúságú Bükkaljai kőutat mutatta be. Pecsmány Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának predoktora a bükkaljai vulkánkitörések földtani örökségéről beszélt, majd dr. Szolyák Péter, a miskolci Hermann Ottó Múzeum igazgatója intézményük igen sikeres természettudományos ismeretterjesztő módszereiről számolt be a közönségnek.

Dr. Szolyák Péter előadása Fotó: Megyeri Zoltán Sándor

Mindeközben a főtéren helyi termelők, kézművesek és Nemzeti Parki védjegyes termelők portékáiból lehetett válogatni. Fellépett a Felsőtárkányi Néptáncegyüttes, majd a Babszem Jankó Gyermekszínház művészei kalauzolták el a mese varázslatos világába a legkisebbeket. A későbbiekben a szafari busz is többször fordult, hogy a vállalkozókedvű látogatókat kivigye a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területre, ahol a BNPI szakemberei tartottak szakvezetést.


Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom