Ipolytarnóci lábnyomok a médiában 2022.08.10. 16:45

A Miocén Park ősvilági lábnyomainak kutatása a média figyelmét is felkeltette. A legújabb felfedezéseknek nemzetközi visszhangja is várható.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság RiWild INTERREG projekjének keretében az ipolytarnóci őslábnyomok kutatása is folytatódik, erről a miskolci Herman Ottó Múzeum megbízott szakértője nyilatkozott a médiában. Dr. Botfalvai Gábor őslénytanász, a Természettudományi Múzeum Őslénytárának tárigazgatója a Trend FM Földgömb a Monitor Délutánban július 21-én elhangzott műsorában nyilatkozott, amely itt hallgatható meg.

A legújabb kutatásokat 3D lézerszkennelés is segíti, melyeket tudományos és népszerűsítő publikációkban is közzé tesznek majd. Ezek egyike Nagyméretű, ötujjú végtagú ragadozó lábnyomok az ipolytarnóci korai miocén fosszilis lelőhelyről: 3D adatbemutatás és ichnotaxonómiai revízió címmel a Historical Biology szakmai folyóiratban hamarosan megjelenik.

Reméljük, hogy olvasóink a lábnyomokat követve szintén megjelennek, eljönnek a határokon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujához, melynek Miocén Parkja egész napos programokat kínál a tartalmas szabadidős felfedezésekhez, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kapcsolódó