Húsvéti díszek természetesen 2020.04.10. 14:17

Ügyes kezű kolléganőink, Török Eszter és Baksáné Fenes Ildikó természetes anyagokból készítettek csodaszép húsvéti díszeket.

Kendermagos tyúkocska

Török Eszter, vagy ahogy többen ismerik, Csutka Eszter gyakran járja az erdőt, terméseket, gallyakat gyűjtve. Többek között ezekből készülnek Nemzeti Parki Termék Védjegyes kedves kis manói, tündérei.

Már tavaszodik, az erdő kezd éledni, azonban most, húsvét előtt kevés termést lehet találni kézműveskedéshez az erdőben, kertben. Kertünk metszésénél az ágakkal, erdőben lehullott gallyakkal és egy kevés tavalyi ott maradt terméssel azért hozzá tudunk látni egy kis húsvéti díszhez.

Amit most gyűjteni tudunk:

Faágak, gallyak, fagyöngy, hársfamag, juharfa ikerlependék termése.

Amit otthon találhatunk:

Rafia, festékek, (aranyokker, sötétkármin, olajzöld – de lehet otthon lévő bármilyen sárga, piros, zöld festék!) ecsetek, (vastag, vékony) pontozó, olló, ragasztó, ragasztópisztoly, kézi fúró.

A nagyobb ágakat felszeleteljük kézi fűrésszel és egy kicsit lecsiszoljuk smirgli papírral. Kiválasztunk egy kicsit tojás alakú fa szeletet, és kifestjük sárgára egy vastagabb ecsettel.

Ezután a juharfa ikerlependék termésének a fás részét leválasztjuk a levélről, kettétörjük és szív alakba ragasztjuk, ez lesz a tyúkanyónk csőre. Felragasztjuk, úgy, hogy középen legyen a megszáradt faszeleten, és megfestjük pirosra.

Kettő darab hársfa magot kettévágunk és a két egyforma felét odaragasztjuk a csőréhez közzel.

Ezzel készen is vagyunk az arcával. Majd egy kis rafiát összefogunk és középen összekötjük, frizurára vágjuk és ezt is felragasztjuk a feje tetejére.

A lábait, hogy a tartósságát biztosítsuk, úgy készítjük el, hogy egy kis kézi fúróval alsó részén két lyukat fúrunk, és abba tesszük bele a ragasztót. A fagyöngyünk vastagabb ágrészét méretre vágjuk és bele toljuk a ragasztós felületbe. Ugyanígy teszünk az alappal is, amire ráállítjuk a tyúkanyót.

A fagyöngy leveleit a két oldalára szárnynak odaragasztjuk. Díszíthetjük egy kis pontozóval és zöld színnel, hogy a tyúkanyónk kendermagos legyen.

Jó munkálkodást, örömteli kikapcsolódást kívánok hozzá!

Hogy készítsünk nyuszicsaládot?

Baksáné Fenes Ildikó kolláganőnk segít ebben.

Amire szükségünk lesz: Faszelet vagy bármilyen fa alap, kavics, pici gallyak, egy nagyobb gally, moha vagy levelek és ragasztó.

A fára először ragasszuk fel a mohát vagy leveleket és az apróbb gallyakat fészek alakban.

Ezután jöhetnek a kavicsok, nyuszi formában felragasztva. A fészekbe beleragasztjuk a tojásokat és feltesszük a nagyobb ágat is.

Végül felragasztjuk az ágra a pici kavicsokat, ha van, lehet rendes barkát is használni. Majd megfestjük a nyuszi arcát. Aki szeretné, kifestheti a tojásokat is!

Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!

Kapcsolódó