Hollókőn járt a Vidra Verda 2021.07.14. 08:28

Július elején izgalmas programon vehettek részt a hollókői gyerekek: az egész napos foglalkozás során elmélyedtünk a rovarvilág titkaiban, és a Vidra Verda segítségével testközelből ismerkedtünk meg a fás legelőn előforduló hatlábúakkal.

A Hollókői Önkormányzat által szervezett napközis tábornak több évre visszanyúló hagyománya van. Igazgatóságunk évek óta rendszeresen tart természetismereti foglalkozásokat a tábor keretében, így jónéhány diákot már régi ismerősként üdvözölhettünk. Programjaink többsége eddig is szabadtéren zajlott, ha az időjárás engedte, többnyire a környéken kirándultunk és a természetben kutakodtunk. Az idei foglalkozás különlegességét az adta, hogy a Vidra Verda névre hallgató kisbusz, a BNPI „guruló természetbúvárja” is a táborozók rendelkezésére állt.

A délelőtti foglalkozás során megismerkedtünk a rovarok általános jellemzőivel: miből épül fel testük, hogyan látnak, és mivel táplálkoznak ezek az állatok. A dobozból szemléltetés céljából előkerülő kéregutánzó sáskák nem arattak osztatlan sikert, először inkább csak távolságtartó érdeklődéssel szemlélték őket a gyerekek, de a bátrabbak a végére már meg merték simogatni a tüskés fenevadnak látszó, valójában ártalmatlan trópusi növényevő rovarokat.

A délutáni kirándulás célpontja ezúttal a fás legelő volt, itt lépett színre a Vidra Verda. Előkerültek az autóból a fűhálók, és rövidesen nagy zsivaj töltötte be a rétet. Megkezdődött a sáska- és szöcskevadászat, de számos lepke, poloska, katicabogár és pók is került a hálóba, majd a gyűjtődobozba. A „zsákmánnyal” gyorsan visszatértünk az autóhoz, ahol a kamera segítségével a nagy kivetítőn immár közelebbről is szemügyre vettük ezeket a lényeket. Megfigyeltük a lepkék pödörnyelvét, a sáskák rövid „antennáját”, a katicabogár kemény kitinpáncélját és az alatta lapuló hártyás szárnyat. Egy élénksárga színű karolópók kapcsán beszéltünk a mimikriről, valamint a rovarok és a pókok közötti különbségekről is. Ezt követően játékos formában megismerkedtünk a Nógrád megyében előforduló közösségi jelentőségű rovarfajokkal: kirakóztunk, majd megkerestük az autó oldalán megbújó sziluettjeiket. A hollókői fás legelőn szép számban előforduló nagy szarvasbogarat egy korábbi túráról már jól ismerték a gyerekek, de számos „újdonság” is akadt a Natura 2000 fajok között: igazi „nyelvtörőt” jelentett például az álolaszsáska vagy a magyar tarsza nevének kibetűzése. Kipróbáltuk azt is, milyen lehet hangya-módra tájékozódni: rájöttünk, hogy a mi orrunk számára egy réti illatösvény követése nem is olyan egyszerű feladat – hát még, ha több illat „keresztezi” egymást!

A foglalkozás zárásaként bekukkantottunk a Vidra Verda belsejébe is, hogy lássuk, mik azok a fajok, amelyeket jobb lett volna nem kiengedni (vagy beengedni) a természetbe, melyek az őshonos helyi élővilágot veszélyeztetik. Döbbent tekintetek meredtek az inváziós fajokat ábrázoló „Wanted!” feliratú „körözésekre”, többek közt a mindenki által kellemetlen betolakodónak tartott harlekinkatica fotójára, mely a lombkoronában élő hazai katicafajok állományait veszélyezteti. A mi hétpettyes katicánk szerencsére inkább gyeplakó, így a harlekinkatica térhódítása kevésbé veszélyezteti fennmaradását. Így egy kicsit fellélegezhettünk, s gyorsan rá is csuktuk az ajtót a jövevényekre.

A program levezetéseként kitöltöttünk még egy rövid feladatlapot, amin rovaros szólások szerepeltek, így már nem kérdés számunkra, hogy miből lesz a cserebogár…


Kapcsolódó

2023/1 5. Butterfly studies

2023/1 5. Butterfly studies

2023.07.10. 15:54
Am heutigen Tage durfte ich zwei Ranger und einen aus Deutschland angereisten Forscher (juhuu) in ein Waldstück nahe Kerecsend begleiten. Der Forscher wollte die gefährdete Schmetterlingsart Maivogel (Euphydryas maturna) (Wikipedia-Link für die Interessierten: https://de.wikipedia.org/wiki/Maivogel ;) ) untersuchen, bzw. besser gesagt deren Raupen und Lebensraum.Der Maivogel kommt natürlicherweise in Ost- und Mitteleuropa vor, jedoch nur sehr lokal und die Populationen liegen weit verstreut. Leider ist er, wie so viele Arten, stark vom Aussterben bedroht (unter anderem aufgrund von Lebensraumverlust durch Forstwirtschaft und dem Einsatz von Insektiziden). In Deutschland gibt es beispielsweise nur noch vier verschiedene Populationen. In Ungarn gibt es noch eine etwas weitere Verbreitung (bei der letzten Zählung wurden etwa zwanzig Individuen festgestellt), unter anderem auf dem Gebiet des Bükk Nationalpark Direktorats in der Nähe der Kleinstadt Kerecsend. Aus diesem Grund ist der Forscher extra aus Deutschland angereist, um sich hier ein Bild der Lebensräume zu machen.Wir machten uns also auf die Suche nach den Raupen des Maivogels, welche für gewöhnlich an Eschen und Ligustern zu finden sind. Leider hat das Wetter mal wieder nicht mitgespielt (warum schneit es im April L ??) und die Raupen haben sich alle verkrochen, sodass nicht einmal der speziell darauf trainierte Artenspürhund die Raupen finden konnte.Alles in allem war es jedoch ein interessanter (wenn auch seeehr kalter) Nachmittag, bei dem ich wieder etwas Neues gelernt habe.Zum Abschluss haben wir uns noch bei einem Kaffee aufgewärmt und dann war es Zeit für den Feierabend!
Tovább olvasom