Gortva túra: szép idő, jó csapat és páratlan élmény 2023.08.30. 09:48

A Gortva-völgy kiemelt jelentőségű különleges természetmegőrzési terület 2023. augusztus 26-án Lantos István természetvédelmi őr szakvezetésével ismét bejárható volt.

Az ország különböző településeiéről érkező érdeklődőknek a kánikula sem szegte kedvét a 11 km-es körtúrától. A 10 órától 14 óráig tervezett szakvezetés időtartamát nem tudtuk tartani a sok feltett kérdés és fotózások miatt, azonban a kis csapat ezt egyáltalán nem bánta, mert bár a madárvilág nem mutatta meg magát, de a számtalan gombafaj, békák, rovarok és az ember közelségét nélkülöző erdő látványa mindent kárpótolt. A salgóbányai Medves Hotelnél volt a találkozónk. Akik korábban érkeztek, azoknak még a túránkat megelőzően volt idejük megcsodálni hazánk leghosszabb határainkon belül eredő folyójának forrását, a Zagyva forrást. Miután mindenki szerencsésen megérkezett a találkozóhelyre, megkezdtük a pár órás kalandunkat.

A Medves-fennsík peremén, a fák adta árnyék alatt Lantos István bevezetésképpen kis előadást tartott eme sokoldalú táj geológiai, botanikai, történelmi és néprajzi érdekességeiről.

Ezt követően elsétáltunk a fokozottan védett terület kapujához, a Gortva-tóhoz. Sajnos a megszokott kecskebéka kórus nem koncertezett, azonban a vizes élőhely megmutatta a színpompás szitakötő állományát.

A Medves-fennsík keleti irányába folyik a Gortva-patak. A patak csobogását követve elértük a Gortva-vízesést. Az előző napok esőzésének is köszönhetően közel 2 méter magas bazaltlépcsőről zúdult alá a kisebb zuhatag. A jóleső ebéd után visszaindultunk a napunk kiindulási pontjához. A tempónkon észre lehetett venni a fáradtság jeleit, de a fényképezőgépek kattanási nem ritkultak, az érdeklődő kérdések nem maradtak el.

Szép idő, jó csapat és páratlan élmény, amiben részünk volt.


Kapcsolódó