Geoturizmus, fenntarthatóság, tudatosság 2022.07.25. 21:51

Turizmus a jövő generációk geoparkjáért? Cikkünkben ahhoz adunk tippeket, hogy a hozzánk érkező turisták mit tehetnek azért, hogy természeti és kulturális értékeinket a gyerekeink, unokáink is élvezhessék.

A tudatosság nem merülhet ki abban, hogy nem tépünk le védett növényt, nem dobáljuk el a szemetet, szelektíven gyűjtjük a hulladékot vagy éppen autó helyett a tömegközlekedést választjuk. Adunk néhány tippet, mire figyelj oda, ha hozzánk kirándulsz.

1. Válassz tudatosan szálláshelyet!

A mindennapokban lassan mindannyiunk számára alapvető, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, energiatakarékos eszközöket használunk, odafigyelünk a vízfogyasztásra, stb. Amikor szállást választunk, érdemes hasonlókra odafigyelnünk. Sok szálloda és vendégház pl. kiemelten kezeli a megfelelő hulladékgazdálkodástól kezdve a víz- és energiatakarékosság kérdését, amelyre már az érkezés előtt felhívják a figyelmet. Foglalás előtt érdemes megnézni, hogy milyen fenntarthatósági standardokat követ az adott szálláshely, s érdemes olyat választani, amely a megfelelő komfort biztosítása mellett a legtudatosabban törekszik a környezet védelmére. Mindezek mellett fontos, hogy a szálláshely környezettudatosan összeállított programkínálattal várjon, s nem utolsó sorban, hogy lehetőség szerint maga is segítse a helyi értékekre építő turizmust (pl. helyi munkatársak, idegenvezetők alkalmazása, geoturisztikai programkínálat, stb.).

Tudtad, hogy a Novohrad-Nógrád Geoparkban éppen annak megkönnyítése érdekében indult el a GEOszállás program, hogy minél tudatosabban lehessen a szállások közül választani? Geoszállásaink mindegyike vállalta a geopark geoturisztikai programjainak a népszerűsítését, illetve biztosítását!

2. Légy kíváncsi!

A nyaralásod, pihenésed ne arról szóljon, hogy "gyorsan letudd" a bakancslistás helyeket, hanem arról, hogy megismerd a helyi embereket. Legyél kíváncsi arra, hogy nem a Te megszokott világodban hogyan élik meg az emberek a mindennapokat!

Tudtad, hogy a hagyomány szerint az első szalonnasütővasat a salgótarjáni acélgyár dolgozói készítették el a 19. században? Máig elterjedt a térségünkben! (Saját fotó)

3. Vedd a helyit!

A helyi vállalkozások és kézművesek támogatásával jelentősen hozzájárulsz a nyaralási helyszíned fenntarthatóságához. Ha ajándékot vagy emléktárgyat veszel, fedezd fel az úticélod kézműves vásárait vagy helyi termék boltjait, hiszen a helyben készült tárgyak megvásárlásával hozzájárulsz a helyi hagyományok és kulturális örökség megőrzéséhez. Hasonlóképpen, ha vezetett túrákon veszel részt, győződj meg arról, hogy a túrákat helyi emberek tartják.

Helyi termékek reggelire? (Saját fotó)

A minél tudatosabb vásárlás érdekében kapcsolódott a geoparkunk a GEOFood programhoz!

4. Fogyassz helyi alapanyagból készült ételeket!

A helyi eredetű ételeket kínáló éttermek kiválasztása, valamint a helyi mezőgazdasági termelők piacainak a meglátogatása nemcsak a helyi közösségek és gazdaságuk támogatását segíti elő, hanem az étkezés környezeti hatásait is csökkenti, hiszen az alapanyagok beszállításához minimális autóhasználatra van szükség.

Tudtad, hogy a Novohrad-Nógrád Geoparkban két GEOFood védjegyes étterem is található?

GEOfood védjegyes lekvár a Novohrad-Nógrád Geoparkból (Fotó: Kovács Dániel)

5. Tartsd tiszteletben, hogy Te egy Vendég vagy!

Legyél érzékeny a közösség hagyományaira! Tudomásul kell venni: attól, hogy elutazol valahová, ott te vendég vagy, nem pedig úr - viselkedj tehát úgy, mintha vendégségbe mennél, s tiszteld a helyieket úgy, hogy ők a vendéglátóid!

Geotúra geoparkunk szlovákiai oldalán, több országból érkező vendégeknek (Saját fotó)


Nagy  júlia
Nagy júlia
turisztikai szakértő, művelődéstörténész

Kapcsolódó