Geopark Hét a Bükk-vidék Geoparkban 2022.05.26. 14:35

Az Európai Geoparkok Hálózata minden év május végén – június elején az Európai Geoparkok Hetével ünnepli kontinensünk gazdag földtani örökségét, felhívva a figyelmet értékvédelmük fontosságára ismeretterjesztő és geoturisztikai programokkal.

A Bükk-vidék aspiráns Geopark 2022. május 27. és június 7. között az Európai Geoparkok Hetével egyidőben programsorozatot hirdet, melynek fő célja a geopark területén található geotópok bemutatása.

A kövek vonulata, panorámakép

Idén a Bükk-vidék Geopark programkínálatában terepi és online programok széles választéka várja az érdeklődőket. Május 30. és június 7. között ismeretterjesztő kiállítás tekinthető meg a Bükk-vidék Geopark értékeiről Felsőtárkányban a Nyugati Kapu Látogatóközpontban, illetve Lillafüreden, a Szent István-barlangban. A kiállítások a látogatóközpont és a barlang nyitvatartási ideje alatt látogathatóak. Bővebb információkat a Nyugati Kapu Látogatóközpontról itt, a Szent István-barlangról itt találhatnak.

Május 28. és június 3. között a Bükk-vidék Geopark facebook oldalán naponta a geopark legfontosabb geotópjait bemutató ismeretterjesztő rövidfilmeket ajánlunk a nagyközönség figyelmébe!

Május 27-én reggel 9:30-tól induló Bükk-fennsíki E-bike túra résztvevői a Geopark számos fontos geotópját ismerhetik meg a szakvezetett tekerés közben. A túra Szilvásváradról, a Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönzőtől indul, majd érinti a Gerenna-várat, az Olasz-kaput, a Három-kőt és a Zsidó-rétet. A körtúra záró állomása tiszta idő esetén a kölcsönzőbe visszaérkezés előtt a Millenniumi Kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre.

Május 31. kedden 14:00 órától barlangtúrán vehetnek részt az érdeklődők az Esztáz-kői barlangban. A kicsi, de annál látványosabb cseppkőbarlang tökéletes ízelítő a Bükk-vidék barlangjaira jellemző barlangi kiválások megismerésére. Az Geopark Hét akción belül ez alkalommal mindenki kedvezményes áron vehet részt a túrán. Jelentkezni itt lehet.

Június 3. pénteken reggel 9:30-tól indul E-bike túra Szilvásváradról, a Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönzőből a Bél-kőre. A Bél-kői kör elhalad a Fátyol-vízesés, a Katonasírok, a bélapátfalvai Gyári-tó mellett egészen a Bél-kő egykori mészkőbányájának felső szintjéig. Innen a fennsíkon tekerve következő állomás az Őr-kő csodás panorámát nyújtó kilátópontja, majd a túra az Olasz-kapu felé lejtőn ereszkedik vissza Szilvásváradra. A kiírás IDE kattintva érhető el.

Idén június 4-5. szombat-vasárnap kerül megrendezésre a XIX. Cseresznyefesztivál Szomolyán. A fesztivál fókuszában természetesen a mézédes, szomolyai cseresznye áll! Ezen a hétvégén koncertek, pincelátogatások, változatos, szabadtéri programok és főzőverseny várja a látogatókat, de vezetett túrák is indulnak a Szomolyai Kaptárkövekhez. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szombaton és vasárnap 13:00 – 18:00 óra között óránként induló szakvezetéseket biztosítanak. Az érdeklődőket faluból szafaribusz szállítja fel a sorompóig. A vezetéseken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


A Bükk-vidék Geopark szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a Geopark Hét akció keretén belül meghirdetett programjaira.

Kapcsolódó