Geodiverzitás és Geotóp Napok geoparkjainkban 2022.10.12. 15:25

Október első fele fontos időszak a geoparkok és a földtudományi örökség iránt érdeklődők és érdekeltek naptárában, így a Bükk-vidék és a Novohrad-Nógrád Geopark életében is.

Október 6-án, idén először világszerte megrendezték a Földtudományi Sokféleség Világnapját (Geodiversity Day), amely egy újabb lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk a nagyközönség figyelmét a Föld természeti értékeire, a felszínformák esztétikai értékére, kialakulásuk különlegességeire, illetve megőrzésük fontosságára.

BÜKK-VIDÉK GEOPARK

A Geodiversity Day ötletét kezdeményező, 2020-ban rendezett „Oxford Geoheritage Virtual Conference” című szakmai esemény főszervezőinek, vagyis az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának és az angol Charnwood Forest Geoparknak idei, a Földünk geológiai sokféleségét ünneplő „Geodiversity Live” online előadásába bekapcsolódhatott Megyeri Balázs, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság geopark szakmenedzsere is. A különleges, egerszalóki barlanglakásoknál tartott rövid bejelentkezésben lehetőség nyílt a Bükk-vidék Geopark rövid bemutatására, illetve a geopark egyik fontos kultúrtörténeti értékének és sajátosságainak ismertetésére. Az adás, eredeti angol nyelven itt megnézhető:

A Geotóp Napot pedig már több mint egy évtizede minden évben, október 8-án tartják. A programot az első években a a Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület geográfusai a Less Nándor Emléktúra részeként szervezték meg. A nap azóta is kiemelt jelentőséggel bír az élettelen természeti értékek és folyamatok ismertetésében, 2010-től a programsorozatot felkarolta a Magyar ProGeo Egyesület, amely a Magyarhoni Földtani Társulat, Földtudományi Természetvédelmi szakosztályaként azóta is összefogja a rendezvényeket országszerte.

Idén a Bükk-vidék Geopark területén, a Less Nándor Emléktúra részeként az Ördögtorony Tanösvény geotúra került megrendezésre a Debreceni Hexasakk és Természetbarát Egyesület szervezésében, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel együttműködésben. A geotúrát egyénileg és csoportosan, szakvezetővel is végigjárhatták a túrázók. Idén összesen 634-en teljesítették a 12 km hosszú geotúrát, mely során megismerkedhettek a Bükk két részét; a Déli-Bükköt és a Bükkalját felépítő kőzetekkel és a belőlük kialakult egyedi felszínformákkal, kultúrtörténeti értékekkel.

A rajtot és célt képező Cserépfalui Általános Iskola udvarán az érdeklődők további ismereteket szerezhettek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Bükk-vidék Geoparkot népszerűsítő standjánál. A nap folyamán a Bükk-vidék földtudományi és kulturális értékeit bemutató kiadványokból, turista és geológiai térképekből vihettek a látogatók, illetve a Bükk-vidék Geoparkkal foglalkozó geológus és geográfus munkatársaink készséggel válaszoltak meg minden felmerülő kérdést.

NOVOHRAD-NÓGRÁD GEOPARK

Október 6-án, a földtani sokszínűség világnapján és október 8-án, a tradicionális geotóp napon ugyancsak különleges programokkal hívták fel a látogatók figyelmét a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani örökségének gazdag tárházára az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő világhírű őslénytani lelőhely, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark kapuja, mely egy tovatűnt, mára már megkövült világba enged betekintést. Tanösvényein a jelenkorból, a 7 millió éves Pannon-tó bükkábrányi fáitól, egy szubtrópusi esőerdő szupervulkáni kitörésben elpusztult és egyben konzerválódott ősélőhelyén keresztül, az óriáscápákban hemzsegő Paratethys-sekélytenger 23 millió éves feltárásáig lehet búvárkodni a múltban, ahol a megismerést szakavatott túravezetések és high-tech interpretáció teszi közérthetővé.

A Geodiverzitás Világnapján, október 6-án az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy ingyenes tárlatvezetés az időspirál és geosite kiállításokon keresztül tette szó szerint is tapinthatóvá a múltat. Az eseményt a Magyar Földtani Társulat is kiemelten népszerűsítette: https://foldtan.hu/hu/node/1686

Október 8-án, a geotóp napon a geodiverzitás napi esemény megismétlődött és a geológiai tanösvényi túravezetések külön kitértek a térség földtani örökségének népszerűsítésére. (A múlt év geotóp napjának beszámolója itt érhető el.)

A nógrádi geopark más téren is, képviselői révén, aktívan közreműködött a földtudományi sokszínűség világnapjának megünneplésében:
- október 6-án Nagy Júlia részt vett a Globális Geoparkok Hálózatának szervezésében megtartott digitális eseményen, geoparkunk nevében külön üdvözölte a résztvevőket. A rendezvény linkje: https://www.youtube.com/watch?v=lZbRJlUXXTs

Prakfalvi Péter, geoparkunk magyar oldali főgeológusa pedig a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében tartott előadást. A programot előzetesen a világhálón is beharangozták:

https://foldtan.hu/hu/node/1644

Október 9-én a XIII. Geotóp Nap, egyben Világgyalogló Nap tiszteletére Prakfalvi Péter szakavatott tárlatvezetésével Mátraszőlős földtani örökségével ismerkedhetett meg a 12 fő résztvevő. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő mátraszőlősi geológiai bemutatóhelyek a Geopark értékes geosite-jai közé tartoznak. A 3-3,5 km-es táv bejárása során megvizsgálták a Meleg (Hávíz)-forrás vízföldtan, földtani viszonyait és felhasználásnak módját. A XIII.-XIV. századi Kis Vár történetével is foglalkoztak. A Zsákfa-pusztai és a Vörös-kői-kőbánya építőipari jelentőségén kívül kitértek a földtani viszonyokra is. A Függő-kői-barlang jégkorszaki ősmaradványaiból következtetéseket vontak le az akkori klímára a kutatók eredményei alapján. Végül megnézték az egykori mátraszőlősi fürdő helyét.

Kapcsolódó