Február 2.: a Vizes Élőhelyek Világnapja 2023.02.02. 08:59

Minden évben február 2-án ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írta alá 18 állam az iráni Ramsar városában a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyének védelméről szóló államközi megállapodást.

A köznapi nyelvben ezt a dokumentumot hívjuk Ramsari Egyezménynek. Magyarország 1979-ben csatlakozott a megállapodáshoz, és jelenleg 29 hazai terület szerepel a Ramsari Jegyzékben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén egy „ramsari terület” található, ez pedig a 2008-ban az egyezmény jegyzékére jelölt Borsodi-Mezőség, amely területe majdnem teljesen átfed a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet „pusztai tömbjével”. Ez a mocsaras, nádasos, szikes puszta, kiegészülve a Geleji-tározó vizes élőhelyeivel, a vízimadarak és egyéb vízhez kötődő élőlények és társulások nagyfokú változatosságának nyújt otthont. Ezek fontosságáról és védelméről az elmúlt évben több cikkben is értekeztünk:

Amikor vizes élőhelyre gondolunk, akkor elsősorban a nagy, a Ramsari Jegyzékben is szereplő tavaink, halastavaink, folyóvölgyeink és mocsaras és szikes területeink jelennek meg lelki szemeink előtt, mint amilyen a Balaton és Kis-Balaton, a Fertő-tó, a Felső-Tisza, az Ipoly-völgy, Gemenc vagy éppen a Hortobágy és a Borsodi-Mezőség. Ám ide tartoznak a szintén ebben a jegyzékben szereplő és vadlúdjairól méltán híres Tatai-tavak, a madárgyűrűző táboráról is ismert Izsáki Kolon-tó és a felszín alatti vizeivel egyedülálló élővilágnak menedéket nyújtó Baradla is. A jegyzékben ugyan nem szereplő, kevésbé „jelentős” vizes élőhelyek, mint amilyenek a csatornák, patakok, kavicsbányatavak, szikkasztók és társaik, de akár csak egy mészkő bányában összegyűlt vízből álló tavacska, vagy éppen egy gőték, békák, vízi rovarok szaporodásához nélkülözhetetlen erdei pocsolya is hihetetlen jelentőséggel tud bírni az adott terület élővilága számára.

A tavalyi, rendkívül aszályos év ismét rámutatott ezen élőhelyek és a víz fontosságára, ezért is nagyon fontos, hogy óvjuk, védjük ezeket és élővilágukat, és ne csak használjuk/kihasználjuk őket!

Kapcsolódó

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:44
Austausch in einen anderen Nationalpark [07.06.2022-12.06.2022]Durch die Freiwilligen vor uns inspiriert, wollten auch wir einen Austausch mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark machen. Somit sind wir am Dienstag, den 7. Juni nach Kunpeszér gefahren, ein Ort mit ca. 700 Einwohnern. Wir wurden von den Freiwilligen Lara und Jakob und ihrem Ansprechpartner Csaba abgeholt und mit dem Jeep zum fünf Kilometer entfernten Forsthaus gefahren. Dieses liegt mitten im Wald und dient als Unterkunft, Treffpunkt, um den Arbeitstag zu beginnen und Arbeitsplatz für Aufgaben am Computer. Am nächsten Tag zeigten uns Lara und Jakob die Umgebung und Orte, an denen sie bisher gearbeitet hatten. Im Allgemeinen ist die Region sehr flach und an vielen Stellen auch deutlich trockener als im Bükk. Großflächige Wälder gibt es kaum, die Landschaft ist vorrangig von Graslandschaften geprägt. Diese sind Teil der UNESCO Biosphärenreservate und beinhalten eine große Diversität an Fauna und Flora. Am Nachmittag hat Csaba uns dann noch ihm persönlich wichtige Orte im Nationalpark gezeigt und verschiedene Aspekte des Ökosystems erklärt. Der Kiskunság Nationalpark befasst sich weniger mit Tourismus und deutlich mehr mit dem Erhalt der Diversität. An den nächsten zwei Tagen waren wir unter anderem noch in Kecskemét, haben einen Ort für verletzte Schlangen besucht und haben uns ein Adlernest angesehen. Zwischendurch hat es in Strömen geregnet, weshalb wir drinnen Karten spielten.
Tovább olvasom