Egy napra megnyílt a látogatók előtt a Gortva-völgy 2022.05.31. 11:32

A Nógrádi Tájegység által meghirdetett Gortva-völgyi túra során az elmúlt hétvégén – a Magyar Nemzeti Parkok hete programsorozat keretein belül – egy napra megnyílt a látogatók előtt a kiemelt jelentőségű, különleges, természetmegőrzési terület.

A valamivel több mint 10 km-es körtúrát Papp Ferenc természetvédelmi területfelügyelő vezette. A 19 résztvevő közül többen Budapestről, de volt, aki Debrecenből érkezett, hogy szakvezetés mellett látogathasson el a fokozottan védett területre. Az időjárás kedvezett a túrázóknak és a vadon élő állatok sem hagyták cserben a csapatot. Rövid bemutatkozás és iránymutatás után alig tettek meg pár száz métert, amikor egy vörös mókusra lett figyelmes a társaság. A Medves-fennsíkra kiérve, ami Magyarország és Európa legnagyobb területű bazaltplatója, már egy citromsármány megjelenése vonzotta a tekinteteket. Az örömöt egy vadászó barna rétihéja fokozta a lágyszárúakban gazdag területen. A tájvédelmi körzetben a résztvevők számos olyan növénnyel találkozhattak, amelyek az Északi-középhegységeben igen ritkán, csak kivételesen fordulnak elő együtt.

A tiszta időnek köszönhetően, a fennsíkon sétálva szép kilátás nyílt a Mátra és a Cserhát hegyvonulataira. Leérve a Gortva-tó szegélyéhez, egy kis pihenő következett, ahol a megtelepedett hínárnövényzet állapota természetközelinek minősíthető. Az ott élő kecskebékák koncertjéről volt, aki még hangfelvételt is rögzített.

A kirándulók útja innen már az itt-ott narancsszínben úszó Gortva-völgybe vezetett. A víz vasas kiválásával ez a színezet igazi különlegességnek számít. A völgyben a már alapvetően szubmontán karakterű bükkösök mellett a völgyalji-patakmenti területek montán elemeivel is megismerkedhettek a túrázóink. Mindenkit lenyűgözött a vastagon álló holtfák és facsonkok, illetve a fekvő holtfák és a különböző méretű újulatfoltok együttese, hogy az jelenlegi állapotában mennyire közelít a természetes szerkezetű erdőkhöz. Még azt is megfigyelték a rutinos természetjárók, hogy a bükkösökben idegenhonos elegyfa alig akad a területen.

A nagy szárazság ellenére a kisebb mederlépcsőn lebukó Gortva-vízesés is megcsodálható volt. Az itt előforduló közösségi jelentőségű állatfajokkal utunk során sajnos nem találkoztunk, de vigasztalásul a gazdag madárvilág hallatta, illetve meg is mutatta magát. Láttunk éhségét csillapító hegyi billegetőt és egy kék galamb is szemünk láttára hagyta el odúját, továbbá a színes rovarvilág és az erdei békák megjelenésekor is jogosan csillantak fel a szemek. A túravezetőnek hála a természetvédelmi, geológiai, történelmi és néprajzi szempontból is sok érdekes információt tartalmazó túra végére mindenki kellemesen elfáradt. Reméljük, résztvevőink is megelégedéssel zárták a nálunk töltött időt.

Kapcsolódó