A palóc vidék kincsei új köntösben 2020.05.25. 14:52

H. Petkovics Katalin tősgyökeres sajókazai, a palóc vidék szülötte. Védjegyes termékei között megtalálhatóak a gyöngy-szövött karkötők és szövött tarisznyák.

Az anyag szeretete végigkíséri az életemet. Édesanyám gazdálkodó családból származott, így ő is, mint oly’ sokan szőtt, font, varrt, hímzett, és bizony a szükséges alapanyagokat is ő állította elő.

Az anyag szerelmeseként beiratkoztam az Iparművészeti Főiskola kézműves szakára. A textil, azon belül is a gyöngy felhasználása volt, ami igazán érdekelt.

A szülőföldem hímzésvilágát álmodtam gyöngyszövetekre, így élednek újjá a régi autentikus minták új köntösben, új használati tárgyakon.

Véleményem szerint a palóc vidék díszítőművészete is van olyan különleges, mint a hungarikum kalocsai vagy matyó. Használnunk kell mindent, ami jellegzetessé, egyedivé, különlegessé, meg nem ismételtté tesz bennünket.

Ajánljuk Katalin alkotásait bárkinek, akinek fontos a magyar kultúra, a népi díszítőművészet ápolása, viselése.

Végezetül pedig álljon itt Katalin üzenete: A kéz a szív kiterjesztése a külső világba. Minden, amit kézzel készítek, abba a szívemet szövöm bele.

Katalin gyönyörű, kézzel készített, Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékei megvásárolhatóak Igazgatóságunk bemutatóhelyein.

Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó