A föld több ezer éves ajándéka, az alakor búza 2020.05.08. 15:42

A nemzeti park védjegyes termelője, a Pély-Tiszatáj Zrt a hagyományokhoz visszanyúlva alakor ősbúzából készíti el termékeit.

De mi az alakor ősbúza? Az Alakor ősbúza több mint 10.000 éve termesztett búzafajta. Magyarországon már a neolitikum idején is ismerték. Az egyik legtisztább gabona, mivel a magokat teljesen körbezáró búzakalász jól véd a káros környezeti hatásoktól. Az alakor szénhidrát tartalma alacsony. Nem gluténmentes, de alfa gliadint nem tartalmaz. Az átlag gabonától magasabb a vitamintartalma. Az alakor búzából készült liszt magas minőségű, sárgás színű.

Ezt a több ezer éve ismert búzafajtát használja a Pély-Tiszatáj Zrt tésztáinak elkészítésekor. Meghatározó mezőgazdasági vállalkozás a térségben. Állattenyésztéssel és növénytermesztéssel egyaránt foglalkoznak. Nagy hangsúlyt fektetnek az ökogazdálkodásra, évtizedek óta ebben a szellemben dolgoznak. Ennek a szellemiségnek is köszönhetően több termékükkel is elnyerték a Nemzeti Parki Termék Védjegy díjat. Az egyik legkülönlegesebb tésztájuk, az alakor tészta 21 fürjtojással.

Fontos kiemelni, hogy a vállalkozás által gyártott tészták mesterséges adalékanyag, ízfokozó és színezék mentesek. A búzát műtrágyázás nélkül termesztik, a termék csomagolása pedig nem szennyezi a környezetet.

A tészták különleges ízvilágát még fokozza a házi malomban őrlés, így bátran ajánljuk a terméket azoknak, akik keresik a természetes, hagyományokon alapuló, egészséges élelmiszereket. A termékek megvásárolhatók a nemzeti park webshopjában.

Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó