Miocén Parki Barangolás A Föld Napja Tiszteletére

2024.04.20. 10:45 - 2024.04.22. 14:30

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

1
Miocén Parki Barangolás A Föld Napja Tiszteletére

Április 20-án különleges programmal invitálja látogatóit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz. Földünk Napjához kötődően a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is megemlékeznek a Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központjában. Április 21-22-én a jubileumhoz további események társulnak.

A Föld Napjának és a hozzá kötődő, bolygónk földtani örökségét láttatva őrző geoparkok tiszteletére nagyszabású nemzetközi ünnepségsorozathoz csatlakozik a palóc geopark beléptető kapuja, amely a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Globális Geoparkok Hálózatának (GGN) tagja.

GGN versenykihívás 2024

A Földünk UNESCO Globális Geoparkjait összefogó szervezet különleges programsorozatot és versenyt hirdetett meg a földtani örökségünkhöz és az élő bolygóhoz kapcsolódva, melyhez érdemes csatlakozni. Ennek keretében, a kövek történeteit énekli meg az ipolytarnóci miocén barangolás, némi kedvcsinálót és bátorítást adva az egyéni fantázia és kreatívitás kibontakozásához. Programunkat a National Geographic is meghirdette.

Április 20-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor induló tematikus túra az egykori vulkáni katasztrófa kapcsán a földtörténeti eseményeket és az azok emlékezetét interpretáló geoparkok témáit is magában foglalja a geológiai tanösvény bejárása mellett. Rendkívüli kedvezményként a fogadóépületi 3D időutazáson is részt vehetnek az előre bejelentkezők. (A túrán előre regisztráltak vehetnek részt (3.000 Ft/fő), a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre április 18-ig beérkezett üzenetben lehet jelezni.)

Április 21-én, a geológiai túravezetések során is megemlékeznek a jeles napról. Földünk és a geoparkok emlékezetének ünnepét országunk másik két UNESCO Globális Geoparkjában, a Bakony–Balaton és a Bükk-vidék Geoparkokban is megtartják, érdemes felkeresni honlapjukat. Hétfőn 13 órai kezdettel pedig a YouTube csatornára is rá lehet kattintani, az újdonsült UNESCO Globális Geoparkok sorában a Bükk-vidék Geopark digitális adásban mutatkozik be a világ nagyközönségének.

Kapcsolódó