Vándorsólyom fióka mentése Gyöngyösön 2022.06.22. 10:09

Hazánkban még kissé szokatlan jelenség, hogy vándorsólymok urbanizálódnak, és városok épületein kezdenek költésbe.

Az idei évben ezért is ért meglepetésként minket, hogy Gyöngyösön egy pár fészkelésbe kezdett egy nagy magasságú ipari épületen. Egy eredetileg vörös vércséknek szánt költőládát foglaltak el, a költés rendben haladt, három fiókás fészekalj nevelkedett, azonban a fiókák növekedésével egyre szűkebbnek bizonyult a láda. A fiatalok számára nem állt rendelkezésre elegendő hely szárnyaik próbálgatására, így az egyikük kiesett és elpusztulva találták meg a földön. Egy másik fiatal szerencsésebb volt, bár ő is a földön landolt, de túlélte balul sikerült első útját. A létesítmény dolgozói találtak rá, és értesítették őrszolgálatunkat, ezúton is köszönjük segítségüket! A harmadik fióka ekkor már szerencsésen kirepült, ügyesen mozgott a környező épületek között.

Kollégánk a megmentett fiókával

A kollégáinkhoz került madarat azonnal eljuttattuk mentőközpontunkban, ahol szakértő munkatársunk megvizsgálta. Megállapítást nyert, hogy nincs komolyabb sérülése, azonban kondíciója gyenge. Hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy a fiókát visszahelyezzük a költőhelyre, a már kirepült testvére közelébe, ahol a szülők tovább tudják nevelni. A madarat kollégánk a bekerüléskor megtisztította az élősködőktől, vitaminokat és bőséges táplálékot adott neki, majd másnap őrszolgálatunk már úton is volt vele vissza a fészkelőhelyre. A későbbi egyedi azonosítást szolgáló gyűrűzést követően, az ottani dolgozók segítségével az épület tetejére helyeztük vissza a madarat, és némi plusz táplálékot is elhelyeztünk ott számára. Ezután figyelemmel kísértük, hogy mi történik a területen. Testvére hamarosan felszállt a közelébe, aztán az öreg madarak is megjelentek és táplálékot hoztak. Szerencsére ügyesen egymásra találtak a család tagjai, és a szülők sikeresen nevelték tovább a kiesett fiókát is. Mára a pórul járt és megmentett fiatal is elérte röpképességét, és remélhetőleg sikeresen kezdhet majd önálló életet testvérével egyetemben.

A megmentett fióka a visszahelyezéskor

A legerősebb fióka már bátran próbálgatja szárnyait

Köszönjük kollégáinknak a gyors intézkedést, és a szakmai tanácsokat! Külön köszönet illeti a költőhely közelében dolgozókat, akik értesítették őrszolgálatunkat, valamint segítették a madár visszahelyezését, és az események nyomon követését!

Öreg vándorsólyom a költőhelyen


Egy vándorsólyom párról már írtunk idén. Nézzék csak: https://www.bnpi.hu/hu/hir/a-devians-tarnai-vandor...

Kapcsolódó