Turizmus a geoparkokban - hogy csinálják mások? 2020.02.23. 08:35

A turizmusfejlesztés a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés mozgatórugója, azonban jelen és jövőbeli kihívásokat jelent a természetvédelmi feladatokat ellátó nemzeti parkok és geoparkok számára is. Jó gyakorlatok nyomába indultunk.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben kezdte el a Bükk-vidék Geopark koncepció kidolgozását, a területén található azonban a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark magyarországi része is, így számos szállal kapcsolódik az Igazgatóság munkája a geoparkok helyi identitást erősítő stratégiai programjainak megvalósításához.

A Bükk kora tavasszal

Miért fontos a turizmus a geoparkok számára?

A geoturizmus előmozdításával a geoparkok szerte a világban segítik a területi fejlődést és a különleges érdeklődésre számot tartó közönség kialakulását a geológiai örökség fenntartható megőrzésével, valamint azáltal, hogy érdeklődést, tudatosságot és különös figyelmet fordítanak környezetünk egyediségére. A geoparkok egy olyan hálózat tagjai, amely aktívan támogatja a turizmust, mint a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés mozgatórugóját. Mivel a geopark egy olyan terület, amely magában foglal egy meghatározott geológiai örökséget és egy fenntartható területi fejlesztési stratégiát, a geoturizmus és a geokonzerválás a fejlesztési stratégiák fő alkotóelemei minden geoparkban. Számos geoparkot hoztak létre a meglévő természetvédelmi parkokban (pl. Parco Del Beigua Geopark, Olaszország), a nemzeti parkokban (pl. Fforest Fawr UNESCO Globális Geopark, Wales) vagy a kiemelkedő természeti szépségű területeken (pl. Az északi Pennines AONB, Anglia), amelyekre kiterjedtek a természeti és kulturális örökségük védelmét szolgáló intézkedések.

Geológiai tanösvény túrára indulók az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, a Novohrad-Nógrád Geoparkban

A geoparkok munkatársai felfedezték, hogy a Föld többmillió éves változása, ezen változások bemutatása és az egyéni természeti élmények megteremtése megnyitja az ajtót az izgalmas új turisztikai termékek, például időséták vagy terepi kirándulások számára, amelyekhez jól kapcsolódik a helyben termelt termékek kóstolása vagy a tradicionális művészet bemutatása is. Az elmúlt időszakban az európai és Európán kívüli geoparkok is számos tapasztalatot szereztek ezen komplex turisztikai csomagok kidolgozásában, amelyhez különféle oktatási, szemléletformáló programokat is kapcsoltak.

Munkahelyteremtés, közösségfejlesztés

A geoturizmus fejlesztése a turisztikai tevékenységek egyéb formáin kívül új munkahelyeket teremthet, a helyi idegenforgalmi szolgáltatók, például az információs központok, szállodák és vendéglők foglalkoztatást nyújtanak a helyi emberek számára. A geoparkok emellett geotúra-vezetőket kínálnak a vendégeknek és munkahelyeket teremtenek a helyi kézművesség, ételek és termékek népszerűsítése révén. A helyi közösségek bevonása fontos tényező a fenntarthatóság biztosításában is, amire jó példa lehet a Messel Pit, a németországi Bergstrasse Odenwald Geopark világörökségi helyszíne, ahol hulladéklerakót akartak létesíteni, azonban a helyi közösség segítségével népszerű nemzetközi jelentőségű geoturisztikai célponttá alakították.

A közösségfejlesztés és szemléletformálás részét képezi a Bükk-vidék Geopark területén a szemétszedési akciók megszervezése is - itt például a Szeleta-barlanghoz vezető tanösvényen

Ahol a művészet összefonódik a tájjal

Az elmúlt hetekben történt egyeztetések során a Bükk-vidék Geoparkban is felmerült a művészeti csoportokkal történő együttműködés kérdése (pl. versmondó egyesület). Kiváló példát látunk a művészet és geopark kapcsolatára a Heute Provence Geoparkban, ahol a geopark menedzsment a CAIRN Művészeti Központtal és a Gassendi Múzeummal közös programot valósított meg annak érdekében, hogy bemutassa, a kortárs művészet hogyan fonódik össze a tájjal.

A Heute Provence UNESCO Globális Geopark - A kép forrása

Napjainkban a Heute Provence Geopark területén több mint száz olyan műalkotás látható, amelyeket a természetes környezetben olyan neves művészek alkottak, mint pl. Andy Goldswerthy vagy Richard Nonas. A CAIRN kezdeményezésein keresztül létrehozott munkáknak köszönhetően az UNESCO Geopark innovatív terület: a művészek alkotásai által irányítják a látogatók figyelmét a táj folyamatos megismerésére és újbóli felfedezésére.

A GeoVR program a Magma Geoparkban

Magyarországon sokan nem támogatják a VR és AR technológia használatát a természeti értékek bemutatásában - azonban számos jó tapasztalat mutatja, hogy ha az eszközhasználat célja nem maga az eszköz használata, hanem az értékek bemutatása, az új technológiák segítségével még vonzóbbá tehetjük a terület felfedezését. Ebben jár élen a Magma Geopark Norvégiában. Az általuk kidolgozott geoVR egy új virtuális valóságkoncepció, amely különböző korú és képességekkel rendelkező közönség számára teszi lehetővé a Föld történetének felfedezését többdimenziós képek, illusztrációk, hangok, animációk és interaktivitás révén. A megoldás egy teljesen új és innovatív módon a mindenki számára elérhető geopark felfedezését szolgálja. A geoVR projektet 2013-ban az Európai Bizottság, Rogaland megye, az UNESCO Norvég Bizottság és az Észak-atlanti Együttműködési Alapok támogatásával indították el a valaha készült virtuális valóság leginnovatívabb tartalomkezelő rendszerének tesztelésével, adaptálásával és elindításával.


Geoturizmus és örökségturizmus - közös termékekkel még vonzóbb a kínálat

Raffaele Scuderi egy 2018-ban publikált esettanulmányában egy olasz, elsősorban hegyi aktív és történelmi értékekkel rendelkező desztinációban lévő turisztikai kártya használata alapján vizsgálta a vendégek preferenciáit. A kutatásba bevont mindenkit, aki megvásárolta és használta a helyi turisztikai kártyát, amely révén ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokat vehettek igénybe a vendégek Trentino régióban - többek között az Adamello Brenta Geoparkban. Azt vizsgálta többek között, hogy a vendégek egy típusú termék iránt érdeklődtek-e (pl. kulturális turizmus, aktív turizmus, gasztronómia, stb.), vagy vegyesen vették igénybe a szolgáltatásokat.

A geoturizmus és örökségturizmus összhangja a Bükk-vidék Geopark területén, Bélapátfalván

A kutatás megállapította, hogy az összes kártyahasználónak mindösszesen 12%-a monotipikus – azaz a használók nagy része többféle típusú kínálatot vesz igénybe, nem pusztán a természeti vagy az örökségturisztikai értékek iránt érdeklődnek. Az is megállapítást nyert, hogy a területre érkező vendégek körében jellemzően az intellektuálisan igényes tevékenységek (pl. múzeum, kiállítás, képzőművészet, várlátogatás), stb. váltakoznak a szabadidős programokkal. Érdekességként állapítja meg a tanulmány, hogy a várturistáknak csak egy része tartozik a kulturális turista kategóriába, más érdeklődésű szegmensek is látogatják azokat. Ami pedig a geoparkok vonatkozásában kiemelendő, hogy a tudomány és természet iránt érdeklődő közönség és a várturista hasonló szolgáltatásokat vett igénybe – tehát hasonló üzenetekkel és termékekkel szólíthatóak meg.


GeoFood - a geoparkok helyi termék programja

A geoparkok alapvető szerepet játszanak a helyi fenntartható fejlődésben, támogatva a helyi közösségeket vállalkozásaik bővítésében, a tradíciókat és a környezetet tiszteletben tartva. Erre épül a GeoFood program is, amely a norvég Magma Geopark projektjeként indult, mára azonban szerte a világon egyre több geopark csatlakozik kezdeményezéshez, amelynek célja a helyi gazdák és élelmiszer előállítók segítése, figyelemfelhívás a "Zéró KM" ételek fogyasztására, vagyis arra, hogy amennyire csak lehet, a helyben megtermelt élelmiszereket fogyasszuk. A program egyben jó lehetőséget kínál a talaj, a hagyományok, a tájkép és a gasztronómia kapcsolatainak a bemutatására.

A GeoFood logó használatához a termelőnek garantálnia kell, hogy a termékelőállítás során legalább 50%-ban a helyi, a geopark területéhez kapcsolódó erőforrásokat és alapanyagokat használja. A geoparkok olyan területek, ahol a táj és a természet érintetlen, a tiszta levegő, víz és talaj által jellemzett.

Nem véletlen, hogy a programhoz egyre több geopark kapcsolódik, hiszen kiváló eszköz a szemléletformáláshoz is: a jövő generációi tudatosságának fokozása elősegíti a gyerekek és a területük közötti kapcsolat kialakulását, büszke lesz rá, hogy az UNESCO által kijelölt területen élnek.

Kapcsolódó

4 Austausch mit dem Kiskunság Nationalpark / Exchange with the Kiskunság National Park

4 Austausch mit dem Kiskunság Nationalpark / Exchange with the Kiskunság National Park

2023.04.19. 14:18
Vom 23. bis zum 28. Oktober waren wir in dem Kiskunság Nationalpark, der Nationalpark wurde im Jahr 1975 gegründet und liegt zwischen Donau und Theiß in der Mitte von Ungarn. Die beiden Freiwilligen Paul und Tristan absolvieren hier ihren Freiwilligendienst, wie Marei und ich sind sie auch mit dem Kulturweit Programm in Ungarn. Damit wir die diversen Landschaftsformen in Ungarn etwas besser kennen und verstehen lernen können, haben wir uns, so wie die Freiwilligen vor uns für ein gemeinsames Austausch Projekt entschieden. Während sich das bewaldete Bükk Gebirge durch verschiedene Karstformationen und Kalksteinberge auszeichnet, sind im Kiskunság Nationalpark verschiedene Steppen, Salzwiesen und Weiden vorzufinden. Beide Nationalparks sind also sehr unterschiedlich und in ihrer Biodiversität einzigartig, weshalb der Austausch eine spannende Lernmöglichkeit darstellt. An dem meisten Tagen waren wir mit Csaber einem der Ranger des Kiskunság Nationalparks unterwegs, dieser hat uns viel über die Artenvielfalt in Nationalpark erklärt. Die Puszta steppe bieten ein Lebensraum für zahlreiche Pflanzen und Tiere, so hatten wir das Glück an einem Tag great bustards (Großtrappen) zu sehen. Diese gehören mit einem Gewicht von bis zu 16 kg zu den schwersten flugfähigen Vögeln der Welt. In den letzten zweihundert Jahren ging der Mitteleuropäische Bestand fast verloren, weshalb die Vögel heute besonders geschützt werden müssen. Weiterhin haben wir Common Hackberries (Amerikanischer Zürgelbaum) herausgerissen, diese aus Amerika importierte Pflanze stellt durch ihre rasante Verbreitung eine starke Gefährdung für die Artenvielfalt da. Die Lebensbedingungen im Nationalpark sind günstig für die Common Hackbeeries, so dass sie sich schnell weiterverbreiten können, weshalb ihr Bestand reguliert werden muss. Breitet sich eine invasive Pflanzenart zu weit aus und gefährdet die heimische Artenvielfalt, so wird eingegriffen. Würden sich die invasiven Pflanzen weiter ausbreiten und dann von einer Krankheit befallen werden, so wären direkt alle Pflanzen betroffen, aus diesem Grund soll die Artenvielfalt geschützt werden. Im Kiskunság Nationalpark durften aber auch viele andere spannende Erfahrungen machen, in der Waldhütte in welcher wir in der Woche unseres Aufenthalt gelebt haben, gab es keine Heizung, weshalb wir Holz gehakt haben um zu heißen, Trinkwasser gab aus Kanistern und zum Duschen haben wir ein Duschfeuer angemacht. Durch diese Erfahrung sind uns viele Privilegien noch einmal deutlich bewusster geworden und wir haben sie noch mehr zu schätzen gelernt. Die Erfahrungen im Kiskungság Nationalpark waren also auf ganz vielen verschiedenen Ebenen sehr bereichernd.
Tovább olvasom