Tapasztalatcsere a Hátszegi UNESCO Globális Geoparkban 2023.08.24. 10:49

A Hátszegi Geopark munkatársainak augusztus eleji látogatása után a hónap közepén a Bükk-vidék Geopark munkaszervezetének két tagja kétnapos tanulmányúton vehetett részt a Hátszegi UNESCO Globális Geoparkban.

A közel félnapos utazás után meleg fogadtatásban volt részünk, ugyanis a Hátszegi Geopark egyik munkatársával, valamint a két geopark Unesco Kulturweit program német önkénteseivel egy kedves étteremben kóstolhattuk meg a helyi specialitásokat.

Másnap a Hátszegi Geopark központi irodájában, a Geopark Házában kezdtük a napot, ahol találkozhattunk a geoparkban dolgozó munkatársakkal. Alexandru Andrășanu, a Hátszegi Geopark Igazgatójának (online) köszöntője után információdús előadásokat hallhattunk a geoparkról, az itteni önkéntesek tapasztalatairól, majd a Clara és Klara, a két Kulturweit-os önkéntes körbevezetett minket a geoparkról és a híres hátszegi sárkányokról és dinoszauruszokról szóló kiállításon. Ezután megismerkedhettük egy hagyományőrző női szervezet képviselőjével, akik minőségi, kézzel készített tradicionális ruhadarabokat készítenek, valamint egy, a fenntartható vidéki turisztika kísérleti laborjaként működő vendégház munkatársaival. Délután végigsétáltunk a „Természet Zenéje” c. tanösvényen, ahol a kövek, a víz, a fák és a vidéki élet szimfóniáján kívül a közeli falu fennmaradt, régi lapátos vízimalmának zakatolását is meghallgattuk.

A természet koncertje után a szomszédos Retyezát Nemzeti Park környezeti nevelésért felelős szakemberével találkoztunk, aki gyönyörű képekkel és videókkal mutatta be a védett területet, közben készségesen megválaszolva az érdeklődő kérdéseinket. Köszönjük Lady Lucia!

Egy gyors látogatás után a Malajesdi várnál, a geopark egyik helyi önkéntese körbevezetett minket a densusi Szent Miklós ortodox templomban, mely a kutatók szerint a 13. század előtt már működött. A templom egy különleges geotóp, ugyanis a falában rengeteg különböző helyi követ megtalálunk, látható benne őslenyomatos kő, római kori temetésre használt kő, valamint a dákokra jellemző egymáshoz puzzle-szerűen illesztett kövek. A napot megkoronázta, hogy találkozhattunk a híres Andezit Andi kitalálójával, Alinával, aki egyben a Vulkánok Házának üzemeltetője is, valamint az eredeti, andezitből készül Andival is.

Másnap egy különleges programon vehettünk részt, a geopark munkaszervezet, a helyi Szent Mária Női Egyesület és a román Brickenburg által szervezett, két napos Dinoszaurusz tábor első napján, Szentpéterfalván. A helyi gyerekek számára szervezett táborban játékosan tanulhatnak a részvevők a geológiáról és a dinoszauruszokról, mi pedig megismerhettük a geoparkban dolgozó lelkes önkéntesek egy részét. A Szent Mária Női Egyesület vezetőjével, Szilviával megnézhettük a Tradíciók Házát, valamint a Törpe Dinoszauruszok Házát is Adina (geoparki munkatárs és egyben a kedves házigazdánk) tolmácsolásában.

A tanulmányút során rengeteg tapasztalatot szereztünk egy több évtizede működő geoparkból. Munkásságukból kiemelendő a helyi önkéntesekkel és szervezettekkel folytatott közös munkájuk, reméljük jó gyakorlataik átvételével és tanácsaik megfogadásával mi is fejleszteni tudjuk saját geoparkunkat.

Hálásan köszönjük az örömteli fogadtatást a Hátszegi Geopark csapatának és együttműködő partnereinek, külön kiemelve az UNESCO Kulturweit önkénteseket, akik nélkül ez a csereprogram nem jöhetett volna létre! Reméljük a jövőben szoros együttműködés tudunk kiépíteni a geoparkjaink között! Én már tudom, hova megyek nyaralni jövőre 😊!


Kapcsolódó