Sikerült lefotózni a közeledő C/2022 E3 üstököst 2023.01.24. 15:53

A fotót egy Nikon Z6 13 mp expozíciós idővel, állványról, távcső nélkül, 23-án éjjel 23:30-kor a Bükki Csillagda tetőteraszáról készítette Varga-Verebélyi Erika csillagász, csillagászati tárlatvezető.

Mint Erika elmondta: az idő nem volt tökéletes, de jól kivehető a zöldes színű, a csillagoknál kissé homályosabb üstökös. Még a csóváját is meg lehet sejteni. A felvétel készítésénél az üstökös kb. 30 fok magasan volt a horizont fölött. A hozzá legközelebbi fényes csillag (a körön belüli legfényesebb csillag) az Edasich, vagy Iota Draconis, a Sárkány csillagkép kilencedik legfényesebb csillaga.

A C/2022 E3 jelű üstökös 2023. január 12-én este került perihélium vagyis Nap-közeli pozícióba. Az üstökösök módfelett elnyúlt ellipszis pályákon keringenek. Ennek a pályának van egy Nap-közel pontja, ami a C/2022 E3 üstökös esetében 1,11 CsE, ahol a CsE jelölés a Csillagászati Egység rövidítése, ami a Nap-Föld távolság.

Az üstökös február 1-jén kerül majd a legközelebb a Földhöz, amikor 0,28 CsE-re fog elhaladni tőlünk. Az optimista előrejelzések szerint az esti égbolton szabad szemmel is megfigyelhető lesz majd. Ehhez elengedhetetlen természetesen a teljesen derült idő is.

Az Index cikkét is ajánljuk a témában: https://index.hu/tudomany/2022/12/30/ustokos-oskok...

Várjuk Önöket esti csillagászati programjainkra, ahol a megfelelő időjárási körülmények között ezekben a hetekben nemcsak ezt az üstököst, hanem a Jupitert és a még viszonylag földközeli Marsot is láthatják távcsöveink segítségével. Jegyvásárlás ITT.

Kapcsolódó