Részleges napfogyatkozás megfigyelése a Bükki Csillagdából 2022.10.16. 10:22

Gyere, és nézd a részleges napfogyatkozást 2022. október 25-én a Bükki Csillagdából szakembereinkkel!

2022. október 25-én részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető hazánkból 11:17 és 13:35 között. Ha az időjárás is kedvez nekünk, terveink szerint az összes távcsövünket ráállítjuk a Napra, s ezen okulárokba természetesen azon látogatóink is belenézhetnek, akik előzetesen regisztráltak a programra.

Tudjunk meg mindent, amit csak lehet, éltető Napunkról és ismerjük meg együtt ezt a különleges jelenséget!

  • A jelentkezéseket a BukkiCsillagda@bnpi.hu e-mail címre kérjük elküldeni "napfogyatkozás 2022" tárgymegjelöléssel, a levélben kérjük, azt is írjátok meg, mennyien jönnétek.

Jelentkezési határidő: 2022. október 21., 12.00 óra

Részvételi díj: 3000 forint/fő (a jegyeket a helyszínen lehet megvásárolni)

Érkezés: 2022. október 25., 11.00 órától

A látogatók ezen időintervallumban megtekinthetik az Éltető Napunk című kiállításunkat is.

S, hogy mitől is részleges ez a napfogyatkozás?

A Hold kering a Föld körül. A Föld pedig a Nap körül. Ez a két keringési sík nem egyezik, egymással nagyjából 5 fokos szöget zár be. Vagyis általában a Hold, a Föld és a Nap nem kerül egy vonalba. Ha mégis, akkor fogyatkozás figyelhető meg. Napfogyatkozásnál a Nap, a Hold és a Föld (ebben a sorrendben) kerül egy vonalba, a Hold pedig kitakarja a Napot.

Mert bár a Hold jóval kisebb a Napnál, de sokkal közelebb is van hozzánk, így ez a két égitest (a Hold és a Nap) Földről ugyanakkorának látszódik. A 2022. október 25-i napfogyatkozás részleges lesz, ez azt jelenti, hogy a Föld egyik pontjáról sem lehet látni majd teljes kitakarást. Magyarországról megközelítőleg 30-35%-os kitakarás figyelhető majd meg.

Ha reménytelenül borult az idő, a jelenlévők normál 2 órás programunkon vehetnek részt.

Kapcsolódó