Pünkösdi programok kicsiknek és nagyoknak 2021.05.20. 16:38

Igazgatóságunk a pünkösdi hosszúhétvégén is számtalan színes programmal várja a bemutatóhelyek látogatóit.

Fedezd fel az ősvilág rejtett kincseit!

Ipolytarnócon különleges túrák indulnak mind három nap 9.30-15.30 között minden óra 30 perckor a Miocén Park geológiai tanösvényén. A 2. csarnok eddig fedett lábnyomos homokköve is bemutatásra kerül. Izgalmas tudományos kutatás veszi kezdetét, a RIWild Interreg projekt keretein belül, erről is hallhatnak majd részleteket a túra során a hozzánk érkezők.

Ki korán kel….

Ha aranyat nem is lel, de mégis érdemes korán kilátogatni a lillafüredi Szent István-barlanghoz. A barlang túravezetői ritkán látott kincsekkel várják a látogatókat.

A 9:00-kor induló barlangtúrán megmutatják a máskor nem látogatható barlangszakaszok közül a Fekete-termet és a Tordai-hasadékot is.

Érdemes májusban korán kelni, ugyanis a különleges túra elérhető egész hónapban a hétvégi napokon is.

Tárt kapukkal

Igazgatóságunk mátrafüredi Harkály Háza Bemutatóhelye, a Millenniumi Kilátó, a Szalajka-völgyi Információs Ház és a Nyugati Kapu Látogatóközpont is tárt kapukkal várja a látogatókat a hosszú hétvégén is!

Indulás előtt kérjük, tájékozódjanak a honlapunkon a látogatási rendről!

Bakancsot fel!

Érdemes ellátogatni a Szomolya határában lévő Kaptárkövek Tanösvényhez is.

Szomolya központjából Ny-i irányba vezet ki a tanösvény, mely az 1960-ban védetté nyilvánított, 30,9 hektár nagyságú Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak.

A kaptárfülkék rendeltetésével kapcsolatban számos feltevés, elmélet született Az egyik szerint síremlékek voltak, s a fülkékbe az elhunytak hamvait rejtő urnákat helyezték, egy másik szerint sziklaméhészeti rendeltetése volt a fülkéknek.

Európai Nemzeti Parkok Napja

Az Európai Nemzeti Parkok Szövetsége (EUROPARC) május 24-ét nyilvánította az Európai Parkok Napjává, annak apropóján, hogy 1909-ben Svédországban ezen a napon a Svéd királyi Tudományos Akadémia kezdeményezésére megalakultak az első európai nemzeti parkok.

A jeles naphoz kapcsolódik a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat, melyre a járványhelyzet miatt szeptember 13-19. között kerül sor. A program nyitórendezvényét a tíz hazai nemzeti park részvételével, valamint a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivállal közösen, várhatóan szeptember 10-12. között tartják meg. A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021-ben kiemelt témái az európai tájvédelem, élőhelyek védelme, az egészséges környezethez való alapvető jog, fenntartható fejlődés.

Kapcsolódó