Nyári nyitva tartás a Bükki Csillagdában 2022.06.08. 13:18

Visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, hamarosan kezdődik a nyári szünet, s ezzel együtt legújabb bemutatóhelyünk, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont nyitva tartása is megváltozik.

2022. június 15-től a következők szerint:

Hétfő-kedd: szünnap

Szerda-csütörtök: 9.30 - 16.00

Péntek-vasárnap: 9.30 - 18.00

Ez azt jelenti, hogy június 15-től szerdán és csütörtökön 10, 12 és 14 órakor, pénteken, szombaton és vasárnap 10, 12, 14 és 16 órakor indulnak turnusok, amelyek a Bükki Csillagda három attrakciójának megtekintését tartalmazzák. A látogatóközpont komplex programja két órát ölel fel: ebben a két órában megtekinthetik a kiállítást, a kupolát és megnézhetnek egy planetáriumi filmet (a műsorrend, hogy mikor van élőszavas bemutató, vagy hogy mikor vetítünk 2-, illetve 3D-s filmeket, erre a linkre kattintva elérhető).

Javasoljuk az erre feljogosító és legteljesebb élményt adó kombinált jegyek online vásárlását! Kérjük, vegyék figyelembe, hogy online jegyet a látogatást megelőző este 22.00 óráig tudnak vásárolni. A komplex programot csak az előzetes jegyvásárlással tudjuk garantáltan biztosítani.

  • A VR-élményekre a helyszínen van lehetőségük jegyet váltani. Az árainkról és a további jegytípusokról információt ITT találnak.
  • Amennyiben jegyüket/helyüket nem váltják meg online, előfordulhat, hogy kombinált jegyeket a helyszínen már nem tudnak vásárolni, mivel a Bükki Csillagda befogadóképessége véges. Kérjük, figyeljék a jegyvásárlási oldalt, ahol jelöljük a még elérhető jegyek számát!
  • Ha már kipróbálták az összes VR-küldetésünket, szomjukat, éhségüket oltották az AsztroBisztróban, érdemes megnézni az AsztroShop kínálatát, ahol ajándéktárgyakat, Bükki Nemzeti Parki Termék Védjeggyel ellátott kézműves termékeket és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kiadványait vásárolhatják meg. Amennyiben több idejük van a csodálatos bükki környezetre, az alábbi tippeket tudjuk javasolni.
  • Természetesen csoportok fogadására is van lehetőség a Bükki Csillagdában, azonban csak előzetes bejelentkezés alapján. Ehhez minden esetben az alábbi csoportos bejelentőt szükséges kitölteni, ahol minden fontos információt is megtalálnak ezzel kapcsolatban. A foglalás a munkatársaink általi visszaigazolás után válik érvényessé. Érvényes visszaigazolás hiányában a csoport fogadását nem tudjuk garantálni.
  • Éjszakai, csillagászati megfigyeléseket a nyár előrehaladtával sűrűbben szervezünk. Eseménynaptárunkban már július végéig fent vannak az időpontok, ezen alkalmakra a jegyvásárlás csak online lehetséges.
  • Ha pedig már jártak nálunk, kérjük, hogy töltsék ki online kérdőívünket, hogy a szolgáltatásaink színvonalát a visszajelzéseik tükrében folyamatosan javíthassuk. A kitöltők minden hónapban sorsoláson vesznek részt, és a szerencsések jutalma egy-egy belépő a BNPI bemutatóhelyeire.

Amennyiben bármilyen kérdésük van még a nyári programjainkkal kapcsolatban, akkor látogassák meg honlapunkat, a www.bukkicsillagda.hu -t ahol reméljük, minden információt megtalálnak. Ha mégsem, írjanak nekünk a Kapcsolat menüben, és válaszolunk, amint tudunk!

Várjuk Önöket! A Bükki Csillagdában határtalan élményekre számíthatnak, nyáron is!

Kapcsolódó

6 Höhlenbesichtigungen mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark

6 Höhlenbesichtigungen mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark

2023.04.19. 14:25
Marei Im Zeitraum vom 27. November bis zum 4. Dezember 2022 haben uns die beiden Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark besucht. Neben der Arbeit hatten wir aber auch die Gelegenheit, Höhlen zu besichtigen. Insgesamt beträgt die Zahl der bekannten Höhlen im Bükk-Gebirge fast 1200 und ist damit von besonderem Wert. Am 29. November 2022 hat uns unser Ansprechpartner im Geopark Balázs mit nach Lillafüred genommen, wo wir an einer Führung in der Anna-Höhle, einer Kalktuffsteinhöhle, teilgenommen haben. Vor dem Betreten sahen wir neben dem Eingang den Szinva-Wasserfall. Wie wir im Inneren feststellen konnten, sorgt dieser Wasserfall dafür, dass die sich an der Decke befindenden Baumwurzeln und Reste weiterer Pflanzen von Süßwasserkalkstein aus dem herunterfließenden Wasser bedeckt werden. Die Länge der Höhle beträgt 400 m. Anschließend ging es weiter zur St. Stephan-Höhle, die sich ebenfalls in Lillafüred befindet, aber mit 1514 m deutlich länger als die Anna-Höhle ist. Diese streng geschützte Höhle ist zudem eine Tropfsteinhöhle. Ein bestimmter Teil der Höhle ist für Besucher:innen selbst mit geführten Touren nicht betretbar. Aufgrund der besonders reinen Luft wird dieser Teil für Krankenhaus- und Therapie-Gruppen genutzt. Nachdem wir am 30. November 2022 zuerst Daten von Bäumen gesammelt hatten, die besonders wichtig für die Biodiversität sind, ist der Ranger Roland mit uns nach Cserépfalu gefahren. Von dort ging es für uns in die Szeleta-Höhle. Diese ist für Besucher:innen nach einem etwas anspruchsvolleren Anstieg zum Eingang frei zugänglich. Ihr besonderer Wert liegt in prähistorischen Funden, auf die Archäolog:innen bei Ausgrabungen gestoßen sind.
Tovább olvasom