Módosulnak a nyitva tartások 2021.10.28. 09:54

Novembertől több látogatóhelyünkön módosul a nyitva tartás, ezért érdemes tájékozódni elindulás előtt.

Érdemes kihasználni még az előttünk álló napokat, mert barlangjaink Lillafüreden hamarosan a téli időszak szerint lesznek nyitva. Október 31-ig (vasárnap) az Anna-barlangban minden nap egész órakor 10.00 – 15.00 óráig indul vezetett túra, a Szent István-barlangban pedig 9.00 – 15.00 óráig lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást. November 1-jén barlangjaink zárva lesznek, november 2-tól (keddtől) pedig átállnak a téli menetrendre, vagyis az Anna-barlangba csak napi egy túra indul délben, a Szent István-barlangba naponta 9.00 – 14.00 óráig lehet lejutni minden egész órakor szakvezetőink segítségével.

A Szent István-barlang Fotó: Kozma Attila

A mátrafüredi Harkály Ház nyitva tartása novembertől szintén módosul: a létesítmény hétfőtől szerdáig zárva tart, csütörtöktől vasárnapig pedig 10-től 15 óráig lesznek nyitva. Látogatás előtt érdemes letölteni a kiállításvezetőt, így a bemutatóhely önállóan is bejárható. Lehetőség van szakvezetésre is, csoportoknak ajánlott előre bejelentkezni a kovacsd@bnpi.hu vagy a hazafid@bnpi.hu email címeken.Elérhetőség: +36 30 327 0301

A Harkály Ház a megnyitója napján Fotó: Kozma Attila

A Nyugati-kapu Látogatóközpontban ugyancsak változik a nyitva tartás: a felsőtárkányi látogatóhelyünk 2022 januárjáig péntektől szombatig várja az érdeklődőket, 9-től 16 óráig. A felsőtárkányi tó mellett álló létesítményünkben a megújult "Karszt és Élővilága" kiállítás interaktív elemeivel szemléletesen, sok esetben játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják.

Az ismeretszerzést a kiállítás korábbi elemei mellett érintőképernyős eszközök, feladványok és játékok segítik. Az évszakok váltakozását követő diorámákkal mutatjuk be a bükki Őserdő és a Nagy-mező egy részletét, a karsztjelenségeket, a Bükkben jellemző élőhelyeket. Az ősemberbarlang-rekonstrukció megmutatja, hogyan is használta a bükki ősember lakóhelyeként a bükki karszt barlangjait. A látogatóközpont egyúttal időszakos kiállításoknak is helyet ad a természettel, természetvédelmi tevékenységgel, a Bükki Nemzeti Parkkal kapcsolatos fotó- és képzőművészeti alkotásoknak. A recepción további felvilágosítást adunk a nemzeti park látogatható területeiről, a bükki települések látnivalóiról, programjairól.

A Karszt és Élővilága kiállításon Fotó: Kozma Attila

A szilvásváradi Millenniumi Kilátó hétvégi nyitva tartásában hoz változást a november: ezentúl már - ahogyan hétfő és kedd kivételével hétköznapokon is - csak 16 óráig lehet gyönyörködni a kilátásban a szombat és vasárnap is.

Kapcsolódó