Mátrai Madarásztábor - "Ugye jövőre is lesz?" 2021.11.12. 10:12

Október végén, az őszi szünetben rendezte meg a mátrafüredi Harkály Ház az első Mátrai Madarásztábort, ahová 10-14 év közötti gyermekek jelentkezését várták.

Örömünkre szolgált, hogy igen nagy volt az érdeklődés programunkra, így maximális létszámmal, 12 kisdiákkal vágtunk neki a tábor hetének. Igyekeztünk minden napra érdekes és izgalmas programokat összeállítani számukra, hogy minél több új élménnyel, tapasztalattal térhessenek majd haza az itt töltött öt nap után.

A hétfői érkezés és ismerkedés után Magos Gábor természetvédelmi őrszolgálatvezető tartott érdekes előadást, mely során a természetvédelmi őrökről, az általuk végzett számos különféle feladatról, a természet védelméről és annak fontosságáról hallhattak a gyerekek. A délutáni órákban pedig harkályleső túrára indultunk Ágasvárra. A csodálatos őszi kilátás mellett, ha látnunk nem is, de hallanunk sikerült néhány harkályfajt, és a fákon fellelhető, különböző harkályfajokra utaló jeleket, odúkat, táplálkozási nyomokat vizsgálhattunk meg. A napot pedig a természetvédelmi őrszolgálatról szóló sorozat néhány epizódjának megtekintésével zártuk.

Kedd reggeltől a délelőtti program minden napra adott volt, ugyanis a Sástó körül több függönyhálót helyeztünk ki, melyeket reggeltől óránként ellenőriztünk. A hálóba akadt madarakat begyűjtésük után gyűrűvel láttuk el, mielőtt újra elengedtük őket. A gyűrűzések során a gyerekek rengeteget tanulhattak, mind a befogott madárfajokról, mind a gyűrűzés menetéről, jelentőségéről, feltételeiről. Minden nap tartogatott számunkra valami ritka és érdekes madárfajt. A viszonylag gyakori, és a tábor végére már latin néven is kívülről fújt fajok, mint a széncinege, kék cinege, vörösbegy mellett olyan fajok is megfogásra kerültek, mint az őszapó, az ökörszem, a barátposzáta, a feketerigó, de kollégáinknak is meglepetést és örömet szerzett, mikor a szokásos ellenőrzéskor a hálóból a fekete harkály, a tüzesfejű királyka, a léprigó, vagy Magyarország legritkább harkályfaja, a fehérhátú fakopáncs köszönt vissza rájuk.

Különleges vendég: a fehérhátú fakopáncs

Emellett a kedd délutánt a Sástói Cincér tanösvény bejárásával töltöttük, mely után a Harkály Házba érkezve a gyerekek madáretetőt barkácsolhattak, amit a tábor végén haza is vihettek magukkal. Szerdán pedig Hatvanba látogattunk, ahol a Kincsem-tavi tanösvényt körbe sétálva ismerkedhettek meg a különböző vízi madarak életmódjával, szokásaival, illetve távcsövek és teleszkóp segítségével volt szerencsénk többek között egy bíbiccsapat, különböző récefajok és gémfélék megfigyeléséhez is.

Az egyik legjobban várt és legizgalmasabb program az éjszakai bagolytúra volt. Sástó környékén barangoltunk az éjszakában, sokszor teljes sötétségben, világítás nélkül, hogy érzékeink még inkább kiélesedjenek, szemünk átálljon az adott fényviszonyokra. A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást, mely sikerrel is zárult: macskabagoly hangja harsant fel mellettünk az éjszakai erdőben.

A tábor utolsó estéjén a gyerekek az elmúlt napok során hallott információkból összeállított kvízben mérhették össze tudásukat, melyet nagyon ügyesen, kiváló eredményekkel zártak. Végezetül pedig tábortűz mellett összegeztük a hét történéseit, elmesélték kinek melyik program, melyik madárfaj tetszett a legjobban, és legnagyobb örömünkre szinte kivétel nélkül hozzátették: „Ugye jövőre is lesz tábor? Ugye jöhetünk legközelebb is?” Ennél szebb zárást nem is kívánhattunk volna, reméljük, jövőre tényleg újra találkozhatunk a mi első táborozóinkkal, és lehetőségünk lesz további érdeklődő, természetszerető gyerekek megismerésére is!

Kovács Dóra, Harkály Ház


Kapcsolódó