Levendula a Bükk szívéből 2020.06.13. 10:25

Mátrainé Éva és férje, János, családjukkal 2013-ban 3000 tővel kezdte meg a francia levendula (lavandula angustifolia) termesztését Répáshután.

Répáshuta Miskolctól 20 kilométerre fekvő gyönyörű kis falu, a Bükki Nemzeti Park területén, közel 600 méter tengerszint feletti magasságon.

Ebben a festői környezetben termesztik Éváék a levendulát, melynek jótékony hatása mára közismert. Oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt. Illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Idegerősítő, segít áthangolódni a pozitív működésre. Jótékonyan hat az ízületi problémákra, a köhögésre, szívre. Légzőszervi panaszok esetén csökkenti a fáradtságérzetet, erősíti és élénkíti az immunrendszert. Jó hatással van az emésztésre, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó és vízhajtó hatású.

Éva számtalan módját ismeri a levendula felhasználásának, készülhet belőle szörp, párlat, lehet otthonunk dísze, de pici zsákocskába varrva a virágot, még a molyokat is távol tudjuk tartani ruháinktól.

Minden évben lehetőség van kilátogatni hozzájuk tavasszal, gyönyörködni kertjükben és levendula tövet vásárolni tőlük. Nyári időszakban pedig beindul a levendula szüret! Saját magunk szedhetjük le az értékes növény virágát. Érdemes figyelni Éváék Facebook oldalát a részletekért.

Éva és János is Nemzeti Parki Termék védjegyes termelők. A védjegyet azonban nem csak levenduláik miatt kaphatták meg.

A házaspár egy másik területen is bizonyította hozzáértését. Ők üzemeltetik az Erdei Kampinget is. A szálláshely szintén kiérdemelte a védjegyet. Az Erdei Kemping a Bükk-hegységben, Eger és Miskolc között egy csendes völgyben, erdővel övezett területen, csörgedező patak mellett fekszik, Répáshuta határában, a Bükki Nemzeti Park közepén.


Nemcsak a levendulát szeretőknek ajánljuk a környéket. Jól érezhetik itt magukat a történelem szerelmesei, hisz Répáshuta különleges történelmi múltra tekint vissza. Számtalan túraútvonal közül lehet választani, a kerékpárosok és gyalogos túrázok is megtalálják a számukra megfelelőt.

Érdemes felkeresni Éváékat, határtalan vendégszeretettel fogadnak mindenkit!

Képek forrása: link, link.

Domán Zsófia
turisztikai és kommunikációs munkatárs

Kapcsolódó