Környezeti nevelés a mátrai óvodákban 2021.06.17. 13:33

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mátrafüredi látogató-, oktatási és kezelőközpontjának, a Hakály Háznak munkatársai rendszeres meghívást kapnak a környék óvodáiba.

Az óvodai látogatások során játékos, interaktív formában ismertetjük meg a gyerekekkel a különböző természeti értékeket és a természetvédelem fontosságát!

Az elmúlt időszakban a madaraké volt a főszerep. A Szuhai Kikerics Óvoda és a parádi Bendegúz Óvoda udvarán még tavaly ősszel helyzetünk ki különböző madárodúkat az Egy A Természettel Nonprofit Kft. által hirdetett, Egy A Természettel Madárodú Kihelyezési Akcióprogram keretein belül. A madarak ily módon történő segítése és az ovisok szemléletformálása nem állt itt meg, a tavaszi költési időszak során az óvodásokkal közösen ellenőriztük a kihelyezett odúkat és megtekintettük, melyik odúban milyen madár fészkelt. Az ovisokkal azt is megtanultuk, hogy a különböző odúlakó madárfajok miből építik fészküket.

Odúellenőrzés a Szuhai Kikerics Óvodában, Fotó: Gulyás Edina

Az Abasári Napsugár Óvodába a „Madarak és Fák Napja” alkalmából látogattunk el, ahol a gyerekek a madarak különleges tulajdonságai és a madárvédelmi eszközök megismerése mellett madárgyűrűzésen is részt vehettek, ahol vonuló madarakról tanulhattak és testközelből figyelhettek meg több különböző madárfajt is.

Énekes rigó gyűrűzése az Abasári Napsugár Óvodában, Fotó: Pelle Bea

A Gyöngyösi Fecske Úti Tagóvodában és a parádi Bendegúz Óvodában továbbá madártani foglalkozásokon is részt vehettek a gyerekek. A tollak, fészkek vizsgálata mellett áttekintettük a körülöttünk élő gyakoribb madárfajokat és a madarászok segédeszközeinek kipróbálására is lehetőség adódott.

Madárfészkek vizsgálata a gyöngyösi Fecske Úti Tagóvodában

Az elrejtett fakopáncs meglelése teleszkóp segítségével Parádon

Minden intézménynek köszönjük az invitálást és külön köszönet a gyönyörű versikékért, dalocskákért, rajzokért, amelyekkel az ovisok kedveskedtek számunkra!

Reméljük hamarosan, újra találkozunk!

Harkály Ház munkatársai

Kapcsolódó