Ismét lezárult egy projektünk 2020.11.25. 15:35

Lezárult az Interreg VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program „Élő örökség” elnevezésű projekt a salgótarjáni Baglyas-kő területén.

Az SKHU/1601/1.1/267 azonosító számú, „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén“ című projektben a résztvevő partnerek közös célja a kulturális és természeti örökség bemutatása, és egy határon átnyúló, fejlett észak-déli idegenforgalmi tengely kialakítása volt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelen projekt keretében megteremtette a lehetőséget, hogy régészeti kutatásokat végezzen a salgótarjáni Baglyas-kő teljesen elpusztult Árpád-kori várához kapcsolódó területen. A legkorszerűbb módszerek alkalmazása által felszínre került lelet- és ismeretanyag átalakította az írott forrásokból ismert képet. A legjelentősebb leletek a Salgótarján Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont kiállításán kerülnek bemutatásra. A helyszínről, illetve a feltárásról interaktív eszközök szolgálnak bővebb információval. A szabadtéri archeopark egy régészeti szelvénybe enged betekintést. A projekt keretében megvalósult fejlesztések remélhetőleg még több látogatót, turistát vonzanak majd a látogatóközpontba, ezért kiszolgálásuk érdekében további infrastruktúrafejlesztések is történtek.

A projekt Vezető Partnere Fülek Város Önkormányzata, a Projekt Partnerek pedig Bátonyterenye Város Önkormányzata, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Szlovákiában Sátorosbánya Község Önkormányzata volt. A partnerek együtt több mint 2,1 millió eurót költöttek el a projekt megvalósítására. Közös megvalósításban kerül sor új IT applikáció, mobilalkalmazás, workshopok és konferenciák szervezésére.

A projekt időtartama: 2017.09.01 - 2020.11.30.

A BNPI költségvetése: EUR 285.663,01


Az egykori vár elővédművének árka kapuzattal (Stoszek Krisztina)

Baglyas-kő a kettős bazaltkúp formázott oldalai, drónfotó (ArchaeoJedi)

Digitális régészeti bemutató érintőképernyőn (Stoszek Krisztina)

Régészeti bemutatóhely és homokozó, előtérben Nyáry Jenő szobra (Stoszek Krisztina)

Sérült madarak elhelyezésére szolgáló röpde (Stoszek Krisztina)

Stoszek Krisztina
területkezelési és vadászati referens

Kapcsolódó