Huszonhárom termelő vehette át a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy oklevelet 2024.03.10. 09:56

A nemzetipark-igazgatóságok feladatellátása mára igen sokrétű, messze túlmutat a védett fajok, az élőhelyek megőrzésén – mondta el a Bükki Csillagda megnyitásának 2. évfordulóján az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára pénteken Répáshután.

Dr. Rácz András kiemelte: a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi tevékenységének bemutatása egyre hangsúlyosabb az elmúlt 10-15 évben, amely így egyre szélesebb társadalmi réteget tud megszólítani.

Az Agrárminisztérium felügyelete alá tartozó nemzetipark-igazgatóságok szakmaiságában infrastrukturális elemeiben látványos előrehaladás történt az elmúlt évtizedben. Csak az elmúlt év során 30 jelentős beruházás fejeződött be, együttesen mintegy 8,7 milliárd forint összértékben. Dr. Rácz András kitért arra, hogy a megváltozott társadalmi igényeknek megfelelően egyre többen érdeklődnek az aktív kikapcsolódási lehetőségek iránt, melyek mára a nemzeti parkok ökoturisztikai kínálatában fellelhetők.

Az államtitkár kiemelte, hogy napjainkra a nemzeti parkok lettek a magyarországi ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, hiszen a mintegy 700, hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzetipark-igazgatóság működteti. Ezek között az egyik legunikálisabb a ma 2 éves Bükki Csillagda, mely hazánkban egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára.

Hozzátette, a nemzeti parkok kezelésében álló ökoturisztikai infrastruktúrának mintegy negyede, összesen kb. 90 létesítmény a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál található. A fejlesztések sikerét mutatja, hogy 2010 óta 96 ezerről 200 ezer főre emelkedett a regisztrált látogatók száma a nemzeti park területén.

Dr. Rácz András az évfordulóval egybekötött Bükki Nemzeti Park Termék Védjegy oklevél átadón azt mondta: az Agrárminisztérium 2010-ben a nemzeti park védjegy rendszert azzal a céllal hozta létre, hogy támogassa azokat a gazdálkodókat, akik a nemzetipark-igazgatóságok védett területein termelnek és állítanak elő nemzeti parki termékeket. Ezek a gazdák szigorú természetvédelmi előírások betartásával folytathatják termelői tevékenységüket, mely korlátozások a piaci szempontokat figyelembe véve sokszor veszteséggel járnak. A nemzeti park védjegy rendszer pedig egy olyan brand, mely emeli ezeknek a termékeknek a megítélését és segíti ezeknek a termékeknek a piacra jutását. A védjegyrendszer sikerét kiemelve elmondta, az első szabadalmi birtokos a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság volt, ma is itt található a legtöbb védjegyes termelő, mára azonban mind a 10 nemzetipark-igazgatóság hirdet védjegy pályázatot. Mára 265 termelő, több mint 1300 terméke tartozik a nemzeti parki védjegy kategóriába, s ezeknek a száma a mai napon 23 termelő 66 termékével bővül, mely a védjegyrendszer sikerének záloga – hangsúlyozta az államtitkár.

Dr. Rácz András a védjeggyel kapcsolatban kifejtette, a minősítést elnyerő termékek kivétel nélkül kézműves áruk, melyek magas minősége magában hordozza a saját tájegység hagyományát, jellegét. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a nemzeti park védjegyet egy-egy termék csak szigorú előírások mentén kaphatja meg, melynek legfontosabb feltétele, hogy helyben előállított, helyi alapanyagból, helyi munkaerő felhasználásával készüljenek ezek az áruk. A védjegy odaítélése 3-5 évre szól és a termékeket szigorú követelményrendszernek megfelelően időről-időre újra ellenőrzik. A termékeken keresztül, a helyi kézműves termelőktől minden látogatható magával vihet egy kézzel fogható emléket, egy darabot a nemzeti parkból.


A Bükki Csillagda megnyitásának 2. évfordulóján Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója elmondta: mostanra kialakult egy olyan szakmai csapat, akik méltón tudják képviselni a látogatóközpont hitvallását, s az együttműködéseik más csillagoségbolt-parkokkal is nagyon előremutatóak.

Varga-Verebélyi Erika csillagászati tárlatvezető előadásában kiemelte, hogy az elmúlt két esztendő alatt már több mint 85 ezer látogató fordult meg a Bükki Csillagdában, s az online jegyvásárlási adatok alapján elmondható, hogy hazánk minden tájáról érkeztek a Bükki Csillagoségbolt-parkba. Európa számos országából is voltak vendégeik, így már nemzetközi ismertségre tettek szert, ami ez alatt a rövid idő alatt igazán szép eredmény. Siomos Angelos tárlatvezető a planetáriumban a Bükki Csillagdából készített asztrofotóit mutatta be, ezeket nagyrészt a követőtáboruk már láthatta közösségi oldalukon.

Polgár Anasztázia látogatóközpontvezető a Bükki Csillagda ez évi terveiről tartott beszámolót. Kiderült: tavasztól változik a Bükki Csillagda látogatási rendje. Várhatóan már áprilistól szerdától vasárnapig lesz nyitva a létesítmény, a szombat esti, garantált, csillagászati programokkal kiegészülve. Eddig ősztől tavaszig 10, 12 és 14 órakor kezdődtek a komplex programjaik – amik mind a három attrakció (kiállítás, planetárium, obszervatórium) megtekintését magukba foglalták –, a nyári időszakban ez kiegészült még egy idősávval, 16 órakor. A tervek szerint ez évtől óránként indulhatnak majd csoportok a látogatóközpont megismerésére.

Lekötött programok is vannak már: áprilisban az űrkutatásra fókuszálnak. Ide azokat a fiatalokat várják, akik érdeklődnek az ilyen jellegű képzések iránt, mert lesznek előadóik a Miskolci Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről is. Az i-re a pontot, egy NASA kutató, dr. Murthy Gudipati előadása fogja feltenni várhatóan a hónap végén.

Idén is nagyon készülnek a Perseidák meteorraj érkezésére, ezeken a kiemelt napokon a Bükki Csillagda hosszított nyitvatartással várja majd a látogatókat, hogy minél többen kémlelhessék szakembereik segítségével. Nyáron csillagászati tábort is szerveznek, és a kerékpáros vándortábornak is kiemelt helyszíne lesznek.

Programjaikat ez évben is színesítik gasztronómiai rendezvények, zenei koncertek (augusztusban pl. újra eljön Asharti Szabó Andrea), de tervben van az is, hogy nyitnak az óvodás korosztály felé is. Honlapjukon, közösségi oldalaikon minden meghirdetésre kerül majd.

A születésnapi ünnepség zárásaként dr. Rácz András államtitkár és Rónai Kálmánné igazgató asszony adták át a 23 új védjegyesnek járó oklevelet, ami ezentúl feljogosítja őket a védjegy-cím használatára. Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet azok a jellegzetes, helyi előállítású termékek kaphatnak, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000) termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik.

A VÉDJEGY CÉLJA:

  • a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése,
  • a helyi termékek piacra jutásának elősegítése
  • és a természettel harmonikus gazdálkodás és termék előállítás ösztönzése.

A BNPI idei pályázatára három kategóriában (élelmiszer, kézműves termék, ökoturisztikai, falusi szálláshely) összesen 26 pályázat érkezett, s ebből 23 termelő 66 termékét találta érdemesnek a bíráló bizottság a cím elnyerésére.

Élelmiszer kategóriában oklevelet vehetett át:

1. BIHARI LAJOS (Kisgyőr) - virágmézek

2. HÁZIKÓ FARM Kft. (Szécsény) - 100% préslé alma

3. KACZKÓ DÁNIEL ŐSTERMELŐ, HORHOS VÖLGYI BIRTOK (Tardona) - szabad tartású tojás, csirkezsír, füstölt pulykacomb

4. KISS PÉTER (Borsodgeszt) - szőlőlekvárok, borzselé, vörösszőlőmag őrlemény

5. NAGYNÉ TÓTH ARANKA (Sajókaza) - termelői méz

6. PLANK ZSOLT (Ostoros) - szörpök, lekvárok, szirupok

7. PÉLY-TISZATÁJ AGRÁR ZRT. (Pély) - alakor tészták tojással, tojás nélkül

8. SZABÓ TAMÁS ŐSTERMELŐ (Sajóecseg) - hárs- és levendulaméz

9. SZURDOK RENÁTA (Vadna) - lekvárok, szörpök, szirupok

10. TÓTH FERENC (Bükkszentkereszt) - méz

Kézműves termék kategóriában oklevelet vehetett át:

1. BIKAMBIUM BT. ELEMENTART (Miskolc) - fából készült mécsestartó, fülbevalók

2. KISS ÁGNES NAPSUGÁR (Bükkszentkereszt) - levendula-, borsmenta-víz, gyógynövényes nyavalyakenőcs, kézműves szappanok, hölgypor

3. KOVÁCS TIBOR (Mezőtárkány) - gyékény oldaltáska, tarisznya, sás bevásárlószatyor, gyékény tárolóedény

4. LÉNÁRT-TUZA PÉTER (Mezőszemere) - méhviasz gyertyák

5. PINDROK MARGIT (Kazincbarcika) - aromafigurák

6. SOLYMOSINÉ ZSIROS ÁGNES (Répáshuta) - nemezfigurák

7. TÓTH LÓRÁNT (Nagyvisnyó) - fa faragott mamut

Ökoturisztikai, falusi szálláshely kategóriában oklevelet vehetett át:

1. BORVIRÁG VENDÉGHÁZ, TISZABÁBOLNA

2. MÁKVIRÁG VENDÉGHÁZ, TISZABÁBOLNA

3. NÁDAS JULCSA VENDÉGHÁZ, TISZABÁBOLNA

4. SÓVIRÁG VENDÉGHÁZ, TISZABÁBOLNA

5. VELO-PIHI VENDÉGHÁZ, TISZABÁBOLNA

6. VILLA VIRIDIS, BORSODGESZT

Gratulálunk védjegyeseinknek, munkájukhoz további sikereket kívánunk!

Kapcsolódó

1 Vorstellung / Introduction

1 Vorstellung / Introduction

2023.04.19. 13:59
Ronja:Jó napot! Mein Name ist Ronja Köhler und ich bin 19 Jahre alt. Meine Heimat ist Lübeck eine Stadt im Norden von Deutschland in der Nähe der Ostsee. In meiner Freizeit war ich schon immer gerne in der Natur, an manchen Tagen um meine Gedanken während eines Spazierganges zu ordnen, an anderen um bei Baumpflanz und Müllsammel Aktionen teilzunehmen. Weil die Natur für mich gleichzeitig ein Ort zur Entspannung und ein Ort zum Lernen darstellt, habe ich mich entschieden mich bei Kulturweit für einen Naturfreiwilligendienst zu bewerben. Meine Hoffnung war es gleichzeitig in der Natur zu sein und mehr über die Bio und Geodiversität unserer Erde zu erfahren, außerdem wollte ich gerne etwas zurück geben für all das was wir von der Natur bekommen.Über die Unesco-Komission wurden Marei und ich dann in den Bükk Nationalpark geschickt und so haben wir die einmalige Möglichkeit bekommen ein halbes Jahr in Ungarn zu verbringen. Hier lernen wir nicht nur die Natur auf vielfältige Weise zu betrachten, wir versuchen uns an einer neuen Sprache und dürfen ganz viele neue Menschen kennenlernen, aber auch uns selbst lernen wir von einer neuen Seite kennen. Nach dem halben Jahr hier in Ungarn möchte ich gerne ein weiteres halbes Jahr arbeiten und Reisen. Mich interessiert es sehr verschiedene Länder kennenzulernen, neue Menschen zu treffen und verschiedene Ökosysteme verstehen zu lernen. Nach einem Jahr des Lernen, Reisens und neue Eindrücke sammeln, möchte ich zum Wintersemester diesen Jahres anfangen zu studieren. Momentan interessiere ich mich mich sehr für Soziologie, Psychologie und Politikwissenschaften. In den nachfolgenden Artikeln versuchen wir einen kleinen Einblick in unsere Erfahrungen zu geben und ein paar Eindrücke zu teilen uns ist es sehr wichtig darauf aufmerksam zu machen, dass es sich hier um individuelle Berichte handelt, welche nur unsere subjektive Wahrnehmung wiederspiegeln. Viel Spaß beim Lesen !Jó napot! My name is Ronja Köhler, and I am 19 years old. My hometown is Lübeck, a city in northern Germany near the Baltic Sea. I always enjoyed being out in nature, some days just to clear my mind while working, and others to participate in tree planting and rubbish collecting activities. Because nature, for me, is a place to rest and learn simultaneously, I decided to apply for the Kulturweit nature volunteer program. I hoped to be in nature while learning more about bio and geodiversity on earth; furthermore, I wanted to give back to nature something for everything we get from nature.The UNESCO Commission sent Marei and me to the Bükk National Park. We got the wonderful opportunity to spend six months here in Hungary. Here we learn to look at nature in various ways and try to learn a new language, and meet many new people. Also, we learned a lot about ourselves during our stay in Hungary.After half a year in Hungary, I would like to work and travel for another half year. I am very interested in getting to know different countries, meeting new people and learning to understand diverse ecosystems. After a year of learning, travelling and gaining new impressions, I would like to start studying in the winter semester of next year. At the moment, I am very interested in sociology, psychology and political science. We want to share some of our experiences and impressions in the following articles. We must point out that these are individual reports, which are only representations of our own Perceptions. Have fun while reading!
Tovább olvasom