Garantált szakvezetések a Turizmus Világnapja alkalmából 2023.09.15. 10:10

A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust, és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékeire. Az idei rendezvénysorozathoz ebben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott.

Az UNWTO a 2023-as évben a szeptember 27-ei napot a 'Tourism&Green Investments' témakörnek dedikálja. A turizmus fellendülésének, valamint jövőbeli növekedésének és fejlődésének érdekében több és célzottabb beruházásokra, innovatív megoldásokra van szükség, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést és az emberek, valamint a bolygó jólétét.


A Turizmus világnapi (szeptember 27.) rendezvénysorozathoz ebben az évben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozik.

  • A mátrafüredi Harkály Házban szeptember 29-én (pénteken) 14.30-tól, valamint szeptember 30-án (szombaton) 10.00 és 14.30 órától garantált szakvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást az ebben az időszakban, a helyszínen belépőjegyet váltott látogatók. Betekintést kaphatnak a Mátra kialakulásába, megismerkednek a hegység élővilágával és mindezt a természetvédelmi őrök „szemüvegén” keresztül láthatják. Jegyek a helyszínen válthatók.

  • A Bükki Csillagdában szeptember 27-én, 28-én és 29-én szintén garantált szakvezetés jár a Naprendszerünket bemutató kiállításon azoknak a látogatóknak, akik 10 órára veszik meg jegyüket (online vagy a helyszínen). Aki 2023. október 1-jén a 10.00 vagy 12.00 idősávra vált kombinált belépőjegyet 14.00 órától részt vehet térítés mentesen a Bolygótúra tanösvényen vezetett kb. 2 órás túrán. Minden látogató számára adódik az élmény, hogy szkafanderben a Holdra szállást követően készíthessen egy fotót saját magáról, amit egy mágikus tükör segítségével készíthet.

  • A lillafüredi Szent István-barlangban szeptember 27-én, 28-án és 29-én azok, akik 9 és 10 órára, valamint akik, 30-án 10 órára érkeznek, az alapjegyárért részt vehetnek a bemutatóhely hosszabb túráján, ami útba ejti a Tordai-hasadékot és a Fekete-termet is. A túra kb. 50 perc, a cseppkődús Tordai.hasadékba a normál túra lépcsőin túl +76 lépcsőfok megtételével juthatnak el túravezetőnk kíséretében. A Fekete-teremben a legtisztább levegőt lélegezhetik be ebben az allergén anyagokban gazdag időszakban, hiszen ezt a termet légzőszervi terápiák részeként használják. A programra online tudnak jegyet vásárolni EZEN az oldalon.

Szeretettel várjuk Önöket a Turizmus Világnapjához kapcsolódó programjainkon!

Kapcsolódó

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:44
Austausch in einen anderen Nationalpark [07.06.2022-12.06.2022]Durch die Freiwilligen vor uns inspiriert, wollten auch wir einen Austausch mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark machen. Somit sind wir am Dienstag, den 7. Juni nach Kunpeszér gefahren, ein Ort mit ca. 700 Einwohnern. Wir wurden von den Freiwilligen Lara und Jakob und ihrem Ansprechpartner Csaba abgeholt und mit dem Jeep zum fünf Kilometer entfernten Forsthaus gefahren. Dieses liegt mitten im Wald und dient als Unterkunft, Treffpunkt, um den Arbeitstag zu beginnen und Arbeitsplatz für Aufgaben am Computer. Am nächsten Tag zeigten uns Lara und Jakob die Umgebung und Orte, an denen sie bisher gearbeitet hatten. Im Allgemeinen ist die Region sehr flach und an vielen Stellen auch deutlich trockener als im Bükk. Großflächige Wälder gibt es kaum, die Landschaft ist vorrangig von Graslandschaften geprägt. Diese sind Teil der UNESCO Biosphärenreservate und beinhalten eine große Diversität an Fauna und Flora. Am Nachmittag hat Csaba uns dann noch ihm persönlich wichtige Orte im Nationalpark gezeigt und verschiedene Aspekte des Ökosystems erklärt. Der Kiskunság Nationalpark befasst sich weniger mit Tourismus und deutlich mehr mit dem Erhalt der Diversität. An den nächsten zwei Tagen waren wir unter anderem noch in Kecskemét, haben einen Ort für verletzte Schlangen besucht und haben uns ein Adlernest angesehen. Zwischendurch hat es in Strömen geregnet, weshalb wir drinnen Karten spielten.
Tovább olvasom