Föld Napja a Novohrad-Nógrád Geoparkban 2021.04.18. 17:12

A COVID-19 miatt a korábbiaktól eltérően, részben zártkörű program keretében, részben pedig online térben tartjuk a Föld Napjának programjait.

9 órától a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Novohrad-Nógrád Geopark egyik legfontosabb partnere szervezésében a geopark több helyszínén is szemétszedés valósul meg, a koronavírus miatt azonban a tavalyi évhez hasonlóan zártkörű program keretében, külső önkénteseket nem tud fogadni az Igazgatóság.

13 órától dr. Horváth Gergely főiskolai tanár, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének nyugalmazott oktatója tart tudományos ismeretterjesztő online előadást a Novohrad-Nógrád Geopark testvér geoparkjáról, a Lushan Unesco Globális Geoparkról, a partneri kapcsolat megkötésének körülményeiről és a Geodiverzitás Napja kezdeményezésről.

15 órától Szarvas Imre, az Ipolytarnóci Ősmaradványok munkatársa ismerteti a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság két, a geoparkot érintő INTERREG projektjét (RiWild és a GEOTOP), valamint a geoparkunk közreműködésében futó GEOTUR ERASMUS+ projektet, amely az európai geoturizmust hivatott segíteni. A résztvevők egy rövid könyvismertetőt is meghallgathatnak, dr. Tardy János szerkesztésében jelent meg a Magyar Természettudományi Társulat hiánypótló kiadványa a magyarországi geoparkokról. A GEOfood kezdeményezés kóstolójával zárul a program.

Az esemény kapcsolódik az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatának Mother Earth Day rendezvényéhez, az Európai Geoparkok Hálózatához elküldött angol nyelvű táblázatunk itt letölthető.

A Microsoft Teams felületű délutáni két előadást bárki meghallgathatja, azonban a részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük az alábbi regisztrációs lap kitöltését. A regisztrálóknak április 22-én 10 óráig küldjük el a csatlakozáshoz a linket.

Az előadásokat felvesszük, később a honlapunkon, valamint a közösségi média csatornáinkon közzétesszük.


Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom