Cápakaland Ipolytarnócon 2021.07.22. 14:53

Az Ipolytarnóci Miocén Parkban rendkívüli cápaveszélyt hárítottak el a terület dolgozói. Az oknyomozó Ásatag utána járt a dolgoknak. Megállapította, hogy nem a hajózhatónak titulált Ipoly-folyón úszott fel a porcos halak egyik rettegett példánya.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Lombkorona kávézója előtti tavacska ma reggel 9 órakor még békés képet mutatott.

Akkor még senki sem sejtette, hogy az Ősvilági Pompeji idilli képe hamarosan megváltozik. Habár egykoron a Paratethys-sekélytenger uralta a tájat, de már vagy 18 millió éve nem láttak cápát Ipolytarnócon. Igaz, hogy van egy gazdag cápafogas homokkő rétege, amelynek maradványait megkövesedett madárnyelveknek tartotta a helyi néphiedelem, no meg a cápákat egy kiadvány és interaktív kiállítás is megénekli az Ősfenyő Belépő látogatóközpontban, de ez idáig úgy gondolták, hogy éghajlat változás ide vagy oda, ma már nem kell cápaveszélytől tartani.

Nagyon nagyot tévedtek, pedig tudhatták volna, hogy Ipolytarnócon megelevenedik a múlt! A geológiai tanösvényen folytatott kutatások eredményeinek magas szintű interpretálása is alátámasztja ezt.

Reggel 10 órakor riasztották a terület munkatársait, hogy a tavacska fenekéről furcsa hanghullámok terjednek szét és véressé változott a víz színe, valami áramlik felfelé.

A helyszínre siető dolgozóknak az utolsó pillanatban sikerült megfékezniük a múltnak mélységes mély kútjából felszínre tört óriásfogú cápát. Sikerült kipányvázniuk a Carcharodon megalodon fiatal példányát, amelynek néhány foga a küzdelem során ki is tört, s habár véres harapása sérüléseket okozott, de szerencsére azok nem bizonyultak halálosnak. A lenyugodott cápa biztonságosan be lett fogva, a területre látogatók is találkozhatnak vele.

Az Ásatag is biztatja az olvasókat, érdemes a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujához, a rejtelmekkel teli Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz jönni!


Kapcsolódó

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022/1. - 6. Visit to Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:44
Austausch in einen anderen Nationalpark [07.06.2022-12.06.2022]Durch die Freiwilligen vor uns inspiriert, wollten auch wir einen Austausch mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark machen. Somit sind wir am Dienstag, den 7. Juni nach Kunpeszér gefahren, ein Ort mit ca. 700 Einwohnern. Wir wurden von den Freiwilligen Lara und Jakob und ihrem Ansprechpartner Csaba abgeholt und mit dem Jeep zum fünf Kilometer entfernten Forsthaus gefahren. Dieses liegt mitten im Wald und dient als Unterkunft, Treffpunkt, um den Arbeitstag zu beginnen und Arbeitsplatz für Aufgaben am Computer. Am nächsten Tag zeigten uns Lara und Jakob die Umgebung und Orte, an denen sie bisher gearbeitet hatten. Im Allgemeinen ist die Region sehr flach und an vielen Stellen auch deutlich trockener als im Bükk. Großflächige Wälder gibt es kaum, die Landschaft ist vorrangig von Graslandschaften geprägt. Diese sind Teil der UNESCO Biosphärenreservate und beinhalten eine große Diversität an Fauna und Flora. Am Nachmittag hat Csaba uns dann noch ihm persönlich wichtige Orte im Nationalpark gezeigt und verschiedene Aspekte des Ökosystems erklärt. Der Kiskunság Nationalpark befasst sich weniger mit Tourismus und deutlich mehr mit dem Erhalt der Diversität. An den nächsten zwei Tagen waren wir unter anderem noch in Kecskemét, haben einen Ort für verletzte Schlangen besucht und haben uns ein Adlernest angesehen. Zwischendurch hat es in Strömen geregnet, weshalb wir drinnen Karten spielten.
Tovább olvasom