A Víz Világnapján 2020.03.22. 17:03

Március 22-e a Víz Világnapja. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

A világnapot 1992-ben a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban ünnepelték. Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Erre hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja.

A víz és a klímaváltozás

A 2020-as évben az esemény szlogenje: Víz és klímaváltozás, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a vizeinknek mekkora szerepe van a klímaváltozásban, hiszen a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása pedig csökkenti az üvegházhatást.

Hallani szeretnéd a víz csobogását? Kattints a képre!


A víz a legértékesebb erőforrásunk - ennek megfelelően kell használnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között, hiszen kedvezőtlen folyamatok indultak el a Föld vízkészletével kapcsolatban. Ennek megállítására különböző megoldások, tervek születnek, az óceánok, vizes élőhelyek, erdők védelme, környezettudatos mezőgazdasági technológia alkalmazása, a szennyvíz tisztítása és biztonságos újra felhasználása területén.

Te is segíthetsz!

Sajnos a fejlett országokban élők gyakran úgy tekintenek a vízre, mint megkérdőjelezhetetlen és vég nélkül rendelkezésre álló tényezőre. Csakhogy láthatjuk, hogy az emberi tevékenységnek hála egyre több és látványosabb nehézséggel kell szembenéznünk - a vízkészlet védelmével kapcsolatban is.

"A figyelmeztetésekre szükség van. De a félelem nem fogja elvégezni a munkát. Az éghajlatváltozás ijesztő és félelmetes. De van egy egyszerű lépés, amelyet azonnal megtehetsz, és ez nagy különbséget jelent: ne pazaroljuk a vizet."

- olvashatjuk a Víz Világnapja honlapján.

Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mit lehet tenni a mindennapokban a vízkészlet megóvása érdekében. A 2020-as szlogenhez kapcsolódva a klímaváltozás kapcsán idén a helyi termékek szerepére szertnénk felhívni a figyelmet.

Élelmiszereink előállítása nagy hatással van az éghajlatváltozásra, így a vízkészletre is. Az esőerdők kipusztítása a mezőgazdasági területek gyarapítása érdekében, valamint a hús iránti hatalmas kereslet hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok növekedéséhez, amelyek jelentősen befolyásolják az éghajlatot és a globális élelmezésbiztonságot. Ehhez kapcsolódik, hogy a szállítás során is jelentős káros anyag kerül a levegőbe. Ráadásul az előállított élelmiszerek kb. egyharmadát kidobjuk.

Szerencsére egyre több ember van, aki tudatosan étkezik és tisztában van azzal, hogy az étrendje milyen hatással van az egészségére és a környezetére. Egyre többen változtatják meg főzési és étkezési szokásaikat.

Javaslat

Készíts, fogyassz olyan ételeket, melyek nemcsak finomak, de ártalmatlanok a bolygónkra nézve és egészségesek a számunkra. Vásárolj helyi termelőktől, így nem csak őket támogatod, hanem a környezetért is teszel. Tűzd ki célul, hogy lehetőség szerint olyan élelmiszereket vásárolj, amik lakóhelyed 50 km-es körzetében készültek, termettek. Ezekből az alapanyagokból készíts ételeket, fotózd le, oszd meg közösségi média oldalaidon, mutass példát követőidnek, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Tippek, mit használj

Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom