A Bükk-vidék Geopark az Európai Geoparkok Hálózatának konferenciáján 2022.10.20. 05:45

Szeptember végén rendezték meg az Európai Geoparkok Hálózatának 16. Konferenciáját Olaszországban, Verbania városában, melyen a Bükk-vidék Geopark is bemutatkozhatott.

Idén a négy napos konferencia témája a „természet, kultúra és a fenntarthatóság az éghajlat- és környezetváltozásban” volt.

A konferencia tudományos szekciójának első napja, szeptember 28., különösen élményteli volt a Bükk-vidék Geoparkot képviselő munkatársaknak: Rónai Kálmánnénak, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatójának, Dudás Györgynek, a BNPI általános igazgató-helyettesének, valamint Megyeri Balázs Geopark szakmenedzsernek. Délelőtt egy rövid beszélgetés keretében sikerült bemutatni az aspiráns geoparkunk helyzetét Nickolas Zourosnak, a Globális Geopark Hálózat (GGN) ügyvezető testületi elnökének, mely során hasznos tanácsokat is kaptunk a következő lépéseinkhez (képünkön). Délután az Aspiráns Geoparkok szekcióján Megyeri Balázs, Geopark szakmenedzsernek lehetősége nyílt bemutatni az elmúlt időszakban történt lépéseket a hazai geotópjaink jogi védelmében, különös tekintettel a Bükk-vidék Geopark területén található értékekkel kapcsolatban.

Megyeri Balázs, a BNPI Geopark szakmenedzsere előadást tart

Szeptember 29-én a konferencia résztvevői a Vogogna-Premosello geológiai tanösvényen egy vezetett geotúrán vehettek részt. A tanösvény az afrikai és európai tektonikai lemezek határán halad, megállópontjai bemutatják a két lemez találkozásánál felszínre került kőzeteket, illetve keresztül halad Genestredo falun. A kis település a hegyoldalon helyezkedik el, sokáig csak gyalog, egy palakőből kiépített lépcsős úton volt elérhető, ma a környékre jellemző hagyományok bemutatóhelyeként szolgál.

A konferencia zárónapján, szeptember 30-án, szétosztottuk erőinket, hogy minél több, párhuzamosan tartott tudományos szekción jelen lehessünk. Rónai Kálmánné a geoturizmus jó példáiról hallgatott kiváló előadásokat, Dudás György a nagyközönség bevonásának lehetőségeiről a földtudományokba szerzett új ismereteket, míg Megyeri Balázs a geoparkok a digitális világban lehetőségeiről tájékozódott.

A záróeseményen került sor az elmúlt 2 évben történt geoparkok újraértékelések oklevél átadására, mely során ezúttal is szeretnénk gratulálni a Bakony-Balaton UNESCO Geoparknak a sikeres újraértékelésükhöz!

Továbbá ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket az UNESCO-nak, a Globális Geopark Hálózatnak, az Európai Geopark Hálózatnak, valamint a házigazda Sesia Val Grande Geoparknak a jól megszervezett és érdekes konferenciáért, valamint a részvételi lehetőségért!

Arrivederci!

Kapcsolódó